Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да се разходим, Коко

Актьорът Камен Донев подготвя спектакъла „Азарян и електрическата крушка“ в памет на големия режисьор

Липсва ми. Той имаше невероятно чувство за хумор, казвам го като човек, който се е вдъхновявал от това чувство за хумор, каза Камен Донев за учителя си Крикор Азарян. - Да се разходим, Коко

Липсва ми. Той имаше невероятно чувство за хумор, казвам го като човек, който се е вдъхновявал от това чувство за хумор, каза Камен Донев за учителя си Крикор Азарян.

Бих му казал: „Да се разходим“. Това сподели след секунди размисъл, със сълзи в очите, актьорът Камен Донев, попитан какво би отвърнал, ако срещне отново учителя си Крикор Азарян (1934-2009). Донев бе гост в предаването „Тази събота“ на Би Ти Ви, където разказа за предстоящото в понеделник представление „Азарян и електическата крушка“, в памет на големия режисьор.

Спектакълът, в който около двайсет души, ученици на Коко и артисти, с които е работил през годините, ще се играе само веднъж, на 14 март. На сцената актьорите ще разкажат за учителя си и ще поднесат своеобразен подарък към публиката и своите колеги. Редом на Донев ще излязат Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Валентин Танев, Койна Русева, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев и още много други.

Билетите за събитието в театър „Азарян“, който става на една година, са вече свършили. Затова на Донев му хрумнала идеята представлението да продължи да се играе.

„Липсва ми – каза актьорът за Азарян. – Той имаше невероятно чувство за хумор – казвам го като човек, който се е вдъхновявал от това чувство за хумор. Умееше да ни учи през тази призма, през чувството си за хумор. Когато беше най-сериозен, най-драматичен – пак усещаш неговата комедийна гледна точка, в дълбокия смисъл, не смешновато, не глуповато.“

Камен Донев разказа как на последния спектакъл, който са правили заедно с Азарян – по Харолд Пинтър, след една репетиция режисьорът го извикал при себе си и му казал:

„Камене, моето момче, ти си станал много добър артист.“

Донев разкри, че се е почувствал много радостен от тези думи, от това своеобразно обобщение, тъй като Азарян никога преди това не бил казвал така еднозначно, че нещо му харесва.

Актьорът припомни и забележителното качество на своя учител винаги да казва истината. Както например сторил преди години, когато му казал, че изобщо не бил за отлична оценка при един приравнителен изпит в НАТФИЗ – а най-много за четворка.

„Толкова е хубаво да чуваш истината. Когато имаше проблем, той винаги казваше. Дори и със закъснение, но го казваше.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС