Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да си красив става все по-неизгодно

Научно изследване откри нов проблем за физически привлекателните хора - не могат да си намерят непрестижна работа

Бен Стилър в ролята на неустоимия супермодел Дерек Зулендър - Да си красив става все по-неизгодно

Бен Стилър в ролята на неустоимия супермодел Дерек Зулендър

„Има ли в тоя живот нещо по-важно от това да изглеждаш наистина, ама наистина, безумно добре?“, се питаше нереално красивият Дерек Зулендър от едноименния филм с Бен Стилър. Оказва, че и естетическото съвършенство не е гаранция, че ще получим всичко, към което се стремим – особено ако стремежите ни са под определено ниво.  

Според ново научно изследване, публикувано в списание „Личност и социална психология“ и цитирано от „Индипендънт“, склонността на работодателите да наемат по-привлекателни хора всъщност е доста по-комплициран проблем, отколкото се смяташе. Досега бе ясно, че независимо от работата, колкото по-добре изглежда кандидатът, толкова по-голям шанс има да бъда нает – за разлика от по-малко задоволителните в естетическо отношение претенденти.

Доскоро хората с приятен външен вид се смятаха за привилегировани в почти всички отношения – поне докато не срещнат някой като Харви Уайнстийн или Кевин Спейси – в такъв случай вероятността да станат жертви на сексуален тормоз нарастваше рязко. Тази опасност все още е налице, но другите им привилегии изглежда са с една по-малка. Проучването в „Личност и социална психология“ показва, че те могат да се окажат в неравностойно положение, когато търсят работа, която не се възприема като много желана.

Според изследването, интервюиращите, чието задължение е да преценяват до каква степен кандидатът иска да извършва работата, често приемат, че красивите хора биха предпочели да имат по-бляскава роля в живота, отколкото по-грозните кандидати. И заради този извод по-сексапилните кандидати е по-малко вероятно да получат предложение за работата.

Изследването, проведено от Лондонското бизнес училище (LBS), е оценявало влиянието на добрата външност в процеса на наемане на нови служители при 750 участници. Показвани са им били по две снимки на потенциални кандидати за работа и трябвало да отговорят на въпроса кого биха наели. В резултат е установено, че по-привлекателните кандидати имат по-добър шанс да бъдат наети само на по-привлекателни постове – вероятно защото подсъзнателно мнозина смятат, че хората с по-добър вид заслужават по-добра работа. Позиция на портиер, например, се приема за неподходяща за привлекателен човек, но се смята, че всички кандидати биха били доволни от мениджърски пост.

И сега ако ви е дожаляло за всички привлекателни хора, на които им е все по-трудно да си намерят нископлатено и непрестижно работно място, можем да ви успокоим с факта, че те най-вероятно не търсят точно такава работа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС