Да случиш на Медичи

През Възраждането имаме истински късмет с част от богатите ни, които вършат дела отвъд собствения им живот

Зала от двореца Уфици във Флоренция, построен от Козимо Медичи. Основната сбирка на галерията е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Да случиш на Медичи

Зала от двореца Уфици във Флоренция, построен от Козимо Медичи. Основната сбирка на галерията е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди пет години бях във Флоренция и за два дни, освен че разгледах съдържимото в галерия „Уфици“ (действа като шут в корема), двореца на Медичите, Баптистерия, Дуомото (Катедралата) и сбъднах още една детска мечта – видях отблизо аритектурното чудо на Брунелески и се качих на върха на построения от него купол, си дадох за пореден път ясно сметка, че какъвто и да е реален културен напредък може да бъде реално започнат и завършен само и единствено от богати и/или високо образовани хора.

Така например Венеция натрупва голяма част от богатството си, като продава на турците текстил, произведен от флорентинците, който се славел с изключителната дълготрайност на цветовете. За наличието на това качество, обаче, била нужна стипца (калиево-алуминиев дисулфат), която флорентинците купуват от… османците и техните находища в Анатолия.

През 1460 г. Джовани д’Кастро открива стипца в Толфа, Италия. И познайте #КОЙ получава монопола за това? Да, банкерската фамилия на Медичите, които не просто колекционират изкуство от Античността, но и финансират почти всички големи художници в западната част на Европа между XV и XVII век.

Та изводът е, че е много важно какви са и как разсъждават богатите в едно общество, па било то банкери или фамилия, която е овладяла всичко.

Америка за България

В това отношение през нашето Възраждане имаме истински късмет с част от богатите ни, които проумяват едни работи, дето се простират отвъд собствения им живот. Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Иларион Макариополски и един куп други важни възрожденски дейци са родени в богати търговски родове. Копривщица е град на богаташи и именно като такъв е център на Априлското въстание. Перущица и Панагюрище са също процъфтяващи търговски центрове по онова време.

Тъкмо богатите и високо образовани за времето си наследници на търговците са сред първите издатели на български вестници и сред най-упоритите и радикални борци за свобода на българския народ – интелектуална, църковна и политическа.

Сега ги сравнете с днешните богаташи и банкери и с днешните издатели на вестници.

Та много е важно какви са ти богатите или високо образованите.


Текстът е от профила на Емил Джасим във Фейсбук. Заглавията са на „Площад Славейков“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3