Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да случиш на Медичи

През Възраждането имаме истински късмет с част от богатите ни, които вършат дела отвъд собствения им живот

Зала от двореца Уфици във Флоренция, построен от Козимо Медичи. Основната сбирка на галерията е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Да случиш на Медичи

Зала от двореца Уфици във Флоренция, построен от Козимо Медичи. Основната сбирка на галерията е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди пет години бях във Флоренция и за два дни, освен че разгледах съдържимото в галерия „Уфици“ (действа като шут в корема), двореца на Медичите, Баптистерия, Дуомото (Катедралата) и сбъднах още една детска мечта – видях отблизо аритектурното чудо на Брунелески и се качих на върха на построения от него купол, си дадох за пореден път ясно сметка, че какъвто и да е реален културен напредък може да бъде реално започнат и завършен само и единствено от богати и/или високо образовани хора.

Така например Венеция натрупва голяма част от богатството си, като продава на турците текстил, произведен от флорентинците, който се славел с изключителната дълготрайност на цветовете. За наличието на това качество, обаче, била нужна стипца (калиево-алуминиев дисулфат), която флорентинците купуват от… османците и техните находища в Анатолия.

През 1460 г. Джовани д’Кастро открива стипца в Толфа, Италия. И познайте #КОЙ получава монопола за това? Да, банкерската фамилия на Медичите, които не просто колекционират изкуство от Античността, но и финансират почти всички големи художници в западната част на Европа между XV и XVII век.

Та изводът е, че е много важно какви са и как разсъждават богатите в едно общество, па било то банкери или фамилия, която е овладяла всичко.

В това отношение през нашето Възраждане имаме истински късмет с част от богатите ни, които проумяват едни работи, дето се простират отвъд собствения им живот. Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Иларион Макариополски и един куп други важни възрожденски дейци са родени в богати търговски родове. Копривщица е град на богаташи и именно като такъв е център на Априлското въстание. Перущица и Панагюрище са също процъфтяващи търговски центрове по онова време.

Тъкмо богатите и високо образовани за времето си наследници на търговците са сред първите издатели на български вестници и сред най-упоритите и радикални борци за свобода на българския народ – интелектуална, църковна и политическа.

Сега ги сравнете с днешните богаташи и банкери и с днешните издатели на вестници.

Та много е важно какви са ти богатите или високо образованите.


Текстът е от профила на Емил Джасим във Фейсбук. Заглавията са на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg