Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да слушаме симфониците на БНР, докато може

Концерт със славянска музика на 11 май, когато по стар стил празнуваме Деня на българската просвета и култура

В програмата на концерта са произведения на Чайковски, Шимановски, Сметана и  Веселин Стоянов. Снимка: БНР - Да слушаме симфониците на БНР, докато може

В програмата на концерта са произведения на Чайковски, Шимановски, Сметана и Веселин Стоянов. Снимка: БНР

„Най-добрият начин да се подкрепи искането на музикантите от БНР за увеличаване на работното им възнаграждение е като се посети концерта им“, твърди диригентът Пламен Джуров. Повод за този призив е предстоящият концерт на Симфоничния оркестър на Радиото на 11 май в зала „България“, където ще бъдат изпълнени обичани класики на славянската музика. С присъствието си публиката може да заяви своята подкрепа за музикалните състави на обществената медия, които протестираха с искания за достойно заплащане. Проблемът им все още не е решен.

Датата на събитието не е избрана случайно – на 11 май по стар стил празнуваме 24 май, Деня на българската просвета и култура. В зала „България“ ще прозвучи „Славянски марш“ от Чайковски. В програмата на концерта са още рядко изпълняваната „Симфония № 4“ от Карол Шимановски със солист на пианото Марио Ангелов, симфоничната поема „Вълтава“ от Бедржих Сметана и гротескна симфоничната сюита, посветена на най-противоречивия персонаж в българската литература – „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов.

„Този концерт е почит към нашите славянски корени и към цялото море на славянската култура, която ни заобикаля. Правим този концерт на 11 май, за да почетем Светите братя Кирил и Методий, които в своята абсолютна гениалност са създали азбуката, за да има още един език, на който да се чете Божието слово“, казва маестро Марк Кадин, който ще дирижира концерта.

Събитието е с вход свободен за ученици от музикалните училища и за студентите, изучаващи музикална специалност.

Всичко по темата „Музикалните протести на БНР“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах