Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Да станем по-умни за четири дни

Учен в тяло на робот, математически кодове в „Семейство Симпсън“, тайните на почерка и вредата от разговора за „птичките и пчеличките“ – какво ни очаква на Софийския фестивал на науката

На сцената за едно от събитията на Софийския фестивал на науката ще се качи „роботското тяло” на Рои Цезана, което той ще управлява и чрез което ще говори с жива връзка от САЩ – среща-разговор за бъдещето с учен в тяло на робот и с ум на футурист. - Да станем по-умни за четири дни

На сцената за едно от събитията на Софийския фестивал на науката ще се качи „роботското тяло” на Рои Цезана, което той ще управлява и чрез което ще говори с жива връзка от САЩ – среща-разговор за бъдещето с учен в тяло на робот и с ум на футурист.

Защо умни хора вярват в глупости? В последно време този въпрос често ме мъчи – най-вече при зачитане в дискусии във Фейсбук по наболели проблеми като джендъри, Сирия или кое е по-правилно между „кмет“ и „кметица“. На 13 май от 18 часа гръцкият химик д-р Спирос Кицинелис ще се опита да даде отговор на въпроса за нелепите убеждения чрез науката – пред мен и пред останалите зрители в зала „Космос“ в София Тех Парк, в рамките на Софийския фестивал на науката. Това е само едно от над 60-те събития, лекции, демонстрации и дискусии на форума, който тази година се провежда от 10 до 13 май. От Стивън Хокинг до птичките и пчеличките – какво е най-интересното на Софийски фестивал на науката 2018-а?

Особено вълнуваща среща ще се проведе още в първия ден от форума – на 10 май от 19 часа публиката в зала „Мтел Арена“ на Тех Парк-а ще чуе разказа на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа – част от екипа, извършил първата в света успешна трансплантация на сърце на новородено, първият хирург, поставил байпас на биещо сърце в немскоговорящите страни, активен хирург и днес, включително с безплатни сърдечни операции в Судан и Йемен. Проф. Валденбергер ще говори за смисъла на медицината и вътрешната дилема между амбицията да си хирург звезда и вкоренения синдром на помагащия.

Но ако искате да чуете прочутия кардиохирург и същевременно сте устремили поглед към звездите и черните дупки, ще изпаднете в дилема – приблизително по същото време в друга зала, „Космос“, докторантът от Софийския университет (и ръководител на националния отбор по астрономия на България) Никола Каравасилев ще разкаже за живота и приноса в науката на проф. Стивън Хокинг, починал само преди месец.

Учен в тяло на робот и що е то нърд

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Към футуризма ще се обърнем във втория ден от фестивала, 11 май. Тогава от 19,30 часа футуристът и нанотехнолог Рои Цезана от Центъра за технологични анализи и прогнози в Университета в Тел Авив ще ни обясни защо и как науката ще спаси света, а човечеството ще продължи да се развива и справя със съществуващите опасности. И тук, внимание! – Рои Цезана ще ни разкаже това, но чрез своето „роботско тяло“, което ще управлява и чрез което ще ни говори с жива връзка от САЩ.

Днес слушаме лекции от учен в тяло на робот, кой би си представил това преди половин век например? От 20,30 часа на 11 май научният журналист д-р Куентин Купър („експерт по всичко – от музика до астрофизика“, според „Таймс“) ще разясни първоизточника на стереотипите за учените (иначе казано: що е то нърд?), като използва примери от киното, телевизията и реалните образи на съвременни изследователи.

Традиционно, най-много събития от Софийския фестивал на науката има през уикенда (12-13 май) – и тази година ще е така. Сред вихрушката от лекции и разговори за Мария Кюри, облаците, времето и бурите, астрономията и Марианската падина, доц. д-р Людмил Георгиев, който е криминалист с над 30 години стаж в МВР, ще ни разкаже какви тайни крие почеркът на човек и как специалистите могат да видят в него много повече, отколкото изглежда на пръв поглед (а няма да пропусне и темата за подправянето на подписи и ръкописни документи).

Четиримата конници на Апокалипсиса от Библията на 12 май отстъпват място на други Четирима конници на Апокалипсиса – Кристофър Хичънс, Ричард Докинс, Сам Харис и Даниъл Денет, които ще бъдат представени (заедно с влиянието им върху съвременната култура, интелект и начин на живот по света) от журналиста Владислав Апостолов, издателя Христо Блажев и кинокритика Благой Иванов.

Един от най-известните в света автори на научна литература, Саймън Сингх, пък навлиза в света на една от най-популярните телевизионни шоу програми – „Семейство Симпсън“. Писал бестселъри по теми като Теоремата на Ферма, криптографията, Големия взрив и алтернативната медицина (не във възхвала, разбира се), сега Сингх се заравя в математическите тайни, закодирани при Симпсънови.

В първите часове на последния ден от фестивала ще видим любопитен пърформанс, който съчетава театър и наука. Интерактивният спектакъл-лекция „Дългият път към звездите“ представя някои от най-новите научни теории за произхода на Слънчевата система и живота като цяло.

Събитие за публика над 18 години ще има на 13 май от 13,30 часа – тогава ветеринарният лекар Тома Щилиянов ще разясни защо НЕ трябва да даваме на децата си примери с животни, когато дойде време за „разговора за птичките и пчеличките“.

Защо понякога нещо ни изскача от ума?

И, естествено, гвоздеят в програмата на Софийския фестивал на науката – Националният финал на „Лаборатория за слава FameLab“ 2018. Колко конски сили има магарето? Колко възрастни са възрастните стволови клетки? Защо понякога нещата ни „изскачат от ума”? Какво мислят бебетата? Такива странни и сложни наглед въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин – и ще го видим на международния конкурс, който търси лицата на науката, хората със знания, страст и харизма.

Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, FameLab, наричан понякога и Евровизия на науката, днес се провежда в страни по целия свят и в него вече са участвали повече от 5000 млади учени. България е част от конкурса още от самото му начало преди 12 години. На 13 май ще видим финалистите от двата кастинга в София и Пловдив. А в почивката, докато журито решава кой ще бъде победителят, а публиката гласува за своя фаворит, международните участници от предишни издания на конкурса и техни български колеги ще представят Nerd Science шоу.

Пълната програма на Софийския фестивал на науката можете да видите в сайта на инициативата. Там ще откриете и събития, които тук волно или не пропускаме – но биха ви били полезни например, ако се чудите дали в храната ви има злато… Или какво различава романтичните ромеовци от отблъскващите профили в „Тиндър”… Или как работи мозъкът… (И какво ли още не…)

Накратко казано: нетърпението да идва 10 май расте!

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3