Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да търсиш работа в мините, преди да грабнеш Букър

Писателят Ричард Фланаган спечели 140 000 паунда за една седмица

Фланаган бил толкова отчаян, че бил готов да започне работа като миньор. - Да търсиш работа в мините, преди да грабнеш Букър

Фланаган бил толкова отчаян, че бил готов да започне работа като миньор.

Австралийският писател Ричард Фланаган нямал нито грош, преди да спечели престижната литературна награда „Букър“ за романа „Тесният път към дълбокия север“. Изпаднал в пълно отчаяние, 53-годишният автор обмислял да започне работа в някоя от мините в северната част на страната, пише „Гардиън“.

Точно в този момент бе обявена британската награда „Букър“, която се придружава с чек за 50 000 лири (около 125 000 лева). В следващите седем дни пък книгите му реализирали само в Обединеното кралство продажби за 140 000 лири (около 350 000 лева).

„Тези 140 000 лири, които Фланаган спечели след приза „Букър“, са повече от всичките му приходи за предходните 10 години“, отчетоха от Nielsen BookScan, които следят продажбите на книжния пазар.

Според Клара Фармър, директор на издателството Chatto and Windus, което разпространява книгите на Фланаган във Великобритания, наградата „Букър“ е поставила автора на заслуженото му място на световната литературна сцена.

„Ричард е един от най-завладяващите писатели. Радваме се, че призът „Букър“ запозна по-широк кръг читатели с неговия ярък, силен и вечно актуален роман“, отбеляза Клара Фармър.

Действието в „Тесният път към дълбокия север“ се развива по време на Втората световна война и разказва за военнопленически лагер на тайландско-бирманската граница. Ричард Фланаган завършва романа си в деня, в който на 98-годишна възраст умира баща му, оцелял от същия този лагер. Романът е посветен основно на човешките взаимоотношения и засяга теми като жестокост, героизъм и стоицизъм.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90