Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да те надвие Могъщата Тор

„Марвел“ не знае кога да дръпне шалтера, отбелязва критиката

Тор (Крис Хемсуърт) е обладан от екзистенциална криза, което е шанс за бившата му приятелка Джейн Фостър (Натали Портман) да грабне чука. - Да те надвие Могъщата Тор

Тор (Крис Хемсуърт) е обладан от екзистенциална криза, което е шанс за бившата му приятелка Джейн Фостър (Натали Портман) да грабне чука.

Изминала е едва половината от 2022 г., а „Марвел“ вече показа третия филм от все по-разрастваща се киновселена. „Тор: Любов и гръмотевици“, четвърти филм за скандинавския владетел на гръмотевиците, има българска премиера на 8 юли, но първите реакции са показател, че магията може би започва да се изчерпва. Част от критиците отбелязват позитивната намеса на Крисчън Бейл и Ръсел Кроу в поредицата, други смятат, че тази история вече няма какво да предложи.

Режисьор на „Любов и гръмотевици“ е Тайка Уайтити, за когото това е втори филм за бога Тор. С новото заглавие от каталога на „Марвел“ той отваря нова вселена – но не буквално, както направи „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“, а към лудостта на самоиронията, в която двойка крещящи кози галопират през магистрала в цветовете на дъгата, дърпайки превозното средство на Ръсел Кроу. Зрителят почти може да усети колко се е забавлявал Уайтити с режисурата и това е заразително, пише Манола Дарджис в „Ню Йорк Таймс“. На това мнение са 69% от критиците в „Ротън Томатоус“, които макар и хладно, все пак дават одобрението си за четвъртия „Тор“.

Действието започва с почти неразпознаваемия Крисчън Бейл, който носи името Гор – Касапина на богове. Набързо се скицира трагичното му минало: предаден от боговете, които преди е почитал, Гор се отдава на унищожението им. Макар и използвана преди, тази формула дава възможност сценарият да се разгърне, отбелязва Дарджис в „Ню Йорк Таймс“. И въпреки че Бейл взема присърце ангажимента си към студиото, както прави с всеки свой филм, Гор пак се оказва изключително скучен персонаж, който съществува с една единствена цел – за пореден път да докаже, че Тор е героят на тази история. В това обаче няма нищо ново, допълва Дарджис.

В „Тор: Любов и гръмотевици“ Тор (Крис Хемсуърт) се оказва на кръстопът и несигурен как да продължи с живота си, се отправя на пътешествие в търсене на вътрешен мир. Плановете му за постигането му обаче се разпадат не само с намесата на Касапина на богове. В добавка Тор открива, че вече не е и единственият и неповторим Бог на гръмотевиците, тъй като бившата му приятелка Джейн Фостър (Натали Портман) е успяла да овладее силата на магическия чук Мьолнир и се е превърнала в Могъщия Тор.

Лудостта на Уайтити обаче тук изиграва по-скоро лошо шега, смята Ричард Лоусън във „Венити Феър“:

„Без да знае кога да дръпне шалтера навреме, „Марвел“ наема Уайтити за още едно „Тор“ приключение с надеждата, че той ще опази интелектуалната собственост. Така обаче студиото се сдоби с вероятно най-лошия си филм досега, хаотичен, фатално скучен, тресавище със слаби шеги и безцелни интриги. Магията със сигурност си е отишла и прожекцията ме накара да се запитам дали тази киновселена въобще знае накъде се е запътила.

В „Тор: Любов и гръмотевици“ няма по-голям наратив, който чака да бъде открит. В миналото може би щях да жадувам за филм на „Марвел“, който да е толкова самостоятелен, нехаен, без необходимост да се чувства свързан с по-големия мит, който студиото се опитва да създаде. Предполагам, че съм бил разглезен от идеята, че всеки от тези филми трябва да има по-голям отпечатък върху общата им история и в този смисъл „Любов и гръмотевици“ е пълна загуба на време.“

Не е задължително филмът да има смисъл, спори Леа Грийнбалт в „Ентъртейнмънт Уийкли“:

„Дори във Валхала или в Райския град има любов и загуба, „Тор“ предоставя и двете, а кулминацията на филма отваря вратата за продължение. Все повече и повече тази кинематографична вселена се чувства едновременно твърде голяма, за да се провали, и твърде широка, за да издържи тежестта на собствените си безкрайни машинации“, пише тя.

Освен това не бива да се пропуска и другия голям плюс, който никога не разочарова, независимо от режисьора –  саундтракът на филма.

Освен Хемсуърт, Бейл, Портман, валкирията Теса Томпсън, към основния актьорски състав се присъединяват познати герои от вселената на „Пазители на галактиката“ – Крис Прат (Питър Куил), Карън Гилън (Небюла), Пом Клементиеф (Ментис), Дейв Батиста (Дракс), Шон Гън (Краглин), Вин Дизел (Грут), Брадли Купър (Рокет). Участието на Ръсел Кроу като Зевс обещава космически сблъсък между две любими митологии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90