Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да уловиш гения на Пикасо в снимка

Фотографска изложба представя живота на художника от 50-те години до смъртта му

Една от първите снимки, които Куин прави на Пикасо, представя художника  с дъщеря му Палома на лятното изложение за керамика във Валорис, 1951 г. Снимка: Едуард Куин - Да уловиш гения на Пикасо в снимка

Една от първите снимки, които Куин прави на Пикасо, представя художника с дъщеря му Палома на лятното изложение за керамика във Валорис, 1951 г. Снимка: Едуард Куин

Портретни фотографии на Пикасо подреждат пъзела на живота и творчеството на един от гениите в изобразителното изкуство в нова изложба в Софийската градска галерия. Експозицията, която представя над 86 кадъра с Пикасо, ще се открие на 13 декември в 18 ч. и ще бъде последвана от лекция на следващия ден.

Художникът установява близки работни отношения с някои фотографи, подбрани лично от самия него – интимния си портрет той поверява на Андре Вилер например, двамата работят заедно от 50-те години на миналия век. В последните години от житейския му път надниква обективът на Едуард Куин. Фотографиите на двамата ще бъдат представени в експозицията в Софийската галерия, за да очертаят живота и личността на един великан в изкуството, който не спира да се развива и преминава през различни художествени стилове. Кадрите обхващат периода от 1951 г. до смъртта му през 1973 г.

Пабло Пикасо в лежерна обстановка и китара в ръка в ресторант във Валорис, 1955 г. Снимка: Едуард Куин

Куратори на изложбата са д-р Хуан Абейо Хуанпере и Хосе Феликс Бенц Оливър, които на 14 декември от 16,30 ч. ще се срещнат със столичната публика за дискусия за експозицията.

През годините, в които следват срещите, разделите, приятелствата, любовта и смъртта в живота на Пикасо, двамата фотографи не само навлизат в неговото всекидневие и творчество, но разкриват отношенията му в семейството, с близките и приятелите. Кадрите им позволяват на публиката да навлезе и да надникне без прегради в личния му свят. С творчеството си Андре Вилер и Едуард Куин водят посетителите в една забележителна фотографска разходка из живота на знаменития испански художник.

Пикасо работи върху малка глинена скулптура на птица във Валорис, 1953 г. Снимка: Едуард Куин

Родом от Бокур, Франция, Андре Вилер (1930–2016), среща Пикасо случайно на улица във френската община Валорис през 1953 г. Тогава фотографът спира художника, за да го снима, без дори да подозира, че този първи кадър е началото на едно голямо приятелство. Вилер създава много портрети на художника и връзката им се развива в съвместна работа, правейки стотици изображения, базирани на фотографски експерименти.

Ирландецът Едуард Куин (1920–1997) има щастието да се срещне с Пикасо на откриването на изложба във Валорис през 1951 г. През следващите 20 години художникът се разкрива пред камерата му и кани Куин отново и отново в дома си, допуска го в студиото си и на екскурзии до плажа. По този начин Куин има възможността да улови на лента образи на непознатата и привлекателна страна на Пикасо. Приятелството им продължава чак до смъртта на художника. Срещата с него оказва трайно влияние върху Куин както лично, така и по отношение на последващата му работа: Куин е автор на няколко книги и филми за Пикасо.

Изложбата ще остане в галерията до 12 февруари 2023 г. и се организира със съдействието на Посолство на кралство Испания в България, Институт „Сервантес“, Генералното консулство на Република България в Барселона и други.

Пабло Пикасо и втората му съпруга Жаклин Рок позират до неин портрет някъде в Кан, 1955 г. Снимка: Едуард Куин

Пикасо във Валорис през 1953 г. Снимка: Едуард Куин

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg