Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да видиш Джон Малкович за 10 лв.

Актьорът ще посети изложба с негови фотографии в Квадрат 500

Джон Малкович пресъздава картината „Зелената Мерилин“ на Анди Уорхол. Снимка: Сандро Милър - Да видиш Джон Малкович за 10 лв.

Джон Малкович пресъздава картината „Зелената Мерилин“ на Анди Уорхол. Снимка: Сандро Милър

Около 2400 зрители са си купили скъпите билети за трите вечери на спектакъла с Джон Малкович „В самотата на памуковите полета“ в Народния театър – на 16, 17 и 18 февруари. Мнозина почитатели на актьора останаха разочаровани, че няма да могат да го гледат на сцената заради високата цена на билетите – от 50 до 400 лв. Но се появи друг шанс да го видят, при това срещу символичната сума. На 17 февруари, петък, Малкович е поканен на откриването на изложба в Квадрат 500. По традиция откриванията са без вход за публиката, но актьорът може да реши да разгледа експозицията по друго време, когато входът в галерията е на стойност 10 лв. 

В галерията се открива изложбата „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“, в която актьорът пресъздава пред обектива на Сандро Милър емблематични образи от фотографията на XX и XXI век. Малкович позира като Мерилин Монро от картината на Анди Уорхол, като свития в ъгъла Труман Капоти пред фотографа Ървинг Пен, като Джон Ленън и Йоко Оно пред Ани Лейбовиц, като мигрантката с деца пред Доротея Ланг, като момчето с играчка ръчна граната пред Даян Арбъс… общо 61 цветни и черно-бели фотографии. Идеята е на Милър от 2013-а, когато решил да отдаде почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера.

Милър се среща с Малкович далеч преди този проект. В края на 1990-те фотографът работи по покана на театъра на Малкович „Степният вълк“ в Чикаго.

„Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам – казва Милър за актьора. – Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Благословен съм с приятел и сътрудник като него.“

Серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ нарежда Сандро Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света. С редица награди в кариерата си, американският фотограф е създавал рекламни кампании в САЩ на брандове като Adidas, Allstate Insurance, American Express, Anheuser-Busch, BMW, Champion, Coca-Cola, Dove, Gatorade, Honda, Milk, Microsoft, Motorola, Nike, Nikon, Pepsi, Pony, UPS и американската армия. До голяма степен самоук, Милър черпи знания от албумите на велики майстори от историята на фотографията. Чрез техните снимки той усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета.

Изложбата „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ може да бъде разгледана в Квадрат 500 от 17 февруари до 30 април.

Организирана е от Националната галерия и Фондация „Мусиз“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община, Министерството на културата, Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и „Уникредит Булбанк“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС