Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Да видиш Сталин“ с пари на държавата

Русия подкрепя финансово създаването на митове и легенди за Втората световна война

Режисьорът Ким Дружинин и танкът Т-34 на снимачната площадка - „Да видиш Сталин“ с пари на държавата

Режисьорът Ким Дружинин и танкът Т-34 на снимачната площадка

В Подмосковието започнаха снимки на приключенски филм за конструктора на танка Т-34 Михаил Кошкин. Един от главните герои във филма ще бъде Йосиф Сталин, съобщава Би Би Си.

Режисьорът Ким Дружинин, известен от „28 панфиловци“, твърди, че стои далеч от политиката, но не крие възхищението си от „великия кормчия“.

Сталин е вождът на нашата огромна страна, която след индустриализацията, може да си позволи да прави огромни танкове и локомотиви – страна на щастливи хора – гордее се младият режисьор. – Но ние правим чисто приключенско кино, не задаваме никакви въпроси, нито пък се старем да отговаряме на такива.“

Бюджетът на бъдещият филм не се обявява, но Дружинин признава, че държавата оказва голяма помощ, защото иска да има такива филми.

„Разказ за тайното пътуване през 1940 г. на прототипи на бойната машина  T-34  на констуктора Михаил Кошкин до Москва, където Сталин трябва да одобри серийното производство на танка, който впоследствие спасява света от фашистките нашественици“, гласи официалният синопсис на филма.

Плакатът на бъдещия филм „Да видиш Сталин“

В основата на сценария е истинската история за това как Михаил Кошкин решава да демонстрира разработката си в Кремъл. И изминава над седемстотин километра от Харковския завод до столицата – през зимата, без пътища. Ролята на прочутия конструктор изпълнява Андрей Мерзликин. Както се шегуват на снимачната площадка, за първи път актьорът получава главна роля не само благодарение на таланта и актьорското си майсторство, а заради физическата прилика с героя си, пише сайтът „твзвезда.ру“.

Във филма танковият пробег на Кошкин не се случва през зимата, а през лятото. Но пък препятствията пред главния герой са далеч повече – схватки, престрелки, преследвания – всичко, което се очаква от един военен приключенски филм, въпреки че през 1940 г. Русия още не е във война с Германия.

Това не е първият филм за прочутия танков пробег. През 80-та по съветските екрани вървя „Главният конструктор“. Тогава създателите му се придържаха строго към историческите факти. Днес в Русия митовете за войната са по-важни от истината. Според руския историк Никита Петров, министерството на културата принципно се занимава с това – финансиране на подобни филми, поддръжка на просъветски и просталински измислици, митове и легенди.

Предишният филм на Ким Дружинин, „28 панфиловци“, разказваше за подвига на 28 бойци от 316-а стрелкова дивизия, които загиват през ноември 1941 г., защитавайки Москва от германските танкове – чудесна история, но обявена за журналистическа измислица от Главната военна прокуратура на СССР на два пъти – през 1948 г. и отново през 1988 година.

Но ако през зимата на 1941 г., когато германците са пред Москва, тази измислица е повдигала духа на съветския войник, днес все пак е по-добре да знаем фактите, а не митовете. Настоящият министър на културата на Русия обаче смята, че към биографиите на героите трябва да се отнасяме като към житиета на светци – те не бива да бъдат променяни, дори и героите, описани в тях, никога да не са съществували.

Новата киноверсия за подвига на Кошкин трябва да бъде готова за 9 май, 2018 г.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС