Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да Винчи, Ван Гог и Моне под наем в Арабския Лувър

Около 300 шедьовъра стават част от постоянната колекция на музея в Абу Даби

Така ще изглежда Лувърът в Абу Даби, който ще бъде открит през декември 2015 г. - Да Винчи, Ван Гог и Моне под наем в Арабския Лувър

Така ще изглежда Лувърът в Абу Даби, който ще бъде открит през декември 2015 г.

Арабският филиал на Лувъра, който се строи в Абу Даби, ще вземе под наем от 13 френски галерии 300 произведения на изкуството. Те ще бъдат показани на откриването му през декември 2015 г., съобщи „Гардиън“.

В столицата на Обединените Арабски емирства ще пристигнат шедьоври на Леонардо да Винчи, Ван Гог, Анди Уорхол, Млод Моне и Анри Матис. Творбиге ще станат част от постоянната колекция на арабския Лувър.

Свръхмодерният музей се издига на о-в Саадият (Остров на щастието) в Персийския зарил край Абу Даби. Строежът на Лувъра ще струва между 83 и 108 млн. евро. Отделно Абу Даби ще плати на Франция 525 млн. долара за правото да използва името Лувър, плюс още 747 млн. долара за изложби под наем, специални експозиции и мениджърски ноу-хау (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Арабският Лувър е проектиран като „музеен град“ с площ 58 000 кв. км. Решетъчната структура на покрива е проектирана да охлажда пасивно залите, като по този начин ще бъде потребявана съвсем малко енергия за климатизация в изпепеляващата жега на Арабския полуостров. Две от нивата на музея ще бъдат изцяло под морското равнище. Посетителите ще пристигат в новия Лувър с лодки.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС