Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да влезеш в голямото кино с филм, заснет на Айфон Петица

„Мандарина“ произведен със смартфон и приложение за $8

Екипът на проекта е използвал три смартфона и приложение, което струва "колосалните" 8 долара. Благодарение на Filmic Pro създателите на лентата имат контрол върху температурата на цвета и върху фокуса. - Да влезеш в голямото кино с филм, заснет на Айфон Петица

Екипът на проекта е използвал три смартфона и приложение, което струва "колосалните" 8 долара. Благодарение на Filmic Pro създателите на лентата имат контрол върху температурата на цвета и върху фокуса.

Технологичното съвремие изкарва киното вън от рамките на традициите. Под влиянието на интелигентните технологии са попаднали и Шон Бейкър – американски режисьор, който се занимава с независимо кино, и неговата лента „Мандарина“. Творбата му бе сред хитовете на фестивала „Сънданс“ в началото на 2015-а. И не заради чудната си режисура или сценарий, а заради камерата, с която е заснет филмът. Окото на филма е фабрично вградената камера на iPhone 5S.

Шон Бейкър разполага с миниатюрен бюджет за лентата, което го подтиква да бъде по-иновативен.

„Качеството и резолюцията са изумителни. Ако не сте наясно, че съм снимал с телефон, едва ли ще разберете. Със смартфона заснехме всяка сцена, без да изпуснем нито един по-важен кадър“, споделя авторът на „Мандарина“.

Екипът на проекта е използвал три смартфона и приложение, което струва „колосалните“ 8 долара. Благодарение на Filmic Pro създателите на лентата имат контрол върху температурата на цвета и върху фокуса.

Освен задължителния статив за телефона, който помага за една по-осезаема стабилност, Бейкър е използвал и анаморфични лещи, без които едва ли би успял да заснеме „Мандарина“.

„Никога нямаше да започна снимки, ако нямах под ръка тези лещи. Когато снимаш филми на социална тематика, по-добре е да си служиш с изцедени, с по-ненаситени цветове. Почти монохромни. Това придава по-голям драматизъм. Аз и моят екип обаче решихме да залитнем точно в обратната плоскост. Преобладаващият цвят в “Мандарина” е оранжев, това ни вдъхнови и за заглавието.“

Филмът разказва историята на транссексуални проститутки, които изкарват своята прехрана на булевард „Санта Моника“ в Холивуд.
Сводникът им Честър задоволява плътските си страсти, като преспива с истинска жена. Това разбива сърцето на една от транссексуалните дами, която има сантимент към своя „импресарио“. Тя решава да му отмъсти, като открие и унищожи съперницата си в неговото легло.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg