Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Да влезеш в шедьоврите на Ван Гог (снимки, видео)

Изложба блокбъстър в Ню Йорк пресъздава картините на импресиониста в нов, зрелищен начин

У посетителите се създава усещането, че са част от картините или направо от въображението на Винсент ван Гог. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Да влезеш в шедьоврите на Ван Гог (снимки, видео)

У посетителите се създава усещането, че са част от картините или направо от въображението на Винсент ван Гог. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изключително преживяване очаква почитателите на Ван Гог в Ню Йорк. Нова, интерактивна експозиция проектира в огромни мащаби нощното небе, звездите, пшеничните полета, слънчогледите и автопортретите на импресиониста и създава чувство у посетителя, че се намира в самите картини на художника. Изложбата „Имерсивен Ван Гог“ се простира на близо 7 хил. кв. метра площ в залата „Pier 36“ и се очертава като блокбъстър, ако се съди по интереса на публиката. Официалното откриване бе на 10 юни.

Проектори разпръскват движещите се изображения върху всяка свободна повърхност – стени, под, таван, огледални плоскости и места за сядане. Звучи класическа и електронна музика, френски шансони.

Популярността на шоуто е висока и заради участието на откъси от имерсивната изложба в сериала „Емили в Париж“ на „Нетфликс“. Събитието не е ексклузивно, шанс да го видят на живо са имали зрителите в Париж, Чикаго, Торонто, Сан Франциско… Но това е „най-голямата и изпипана“ презентация до сега, казва на среща с журналистите продуцентката Светлана Дворецки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дизайнер на интерактивната изложба е Масимилиано Сикарди, музиката е на мултимедийния композитор Лука Лонгобарди. Виторио Гуидоти е арт директор, бродуейският продуцент Дейвид Коринс е привлечен като креативен директор. Работил по сценографията на „Хамилтън“ и „Dear Evan Hansen“, неговият принос към изложбата е разпознаваем.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Имерсивен Ван Гог“ е „хит във всеки град, в който гостува“, обяснява Коринс пред „Артнет“. Негова работа включва и проучване на детайли от биографията на Ван Гог, които естествено да се впишат в изложбата, включително неговата синестезия. Смята се, че художникът е страдал от състоянието хроместезия, при което човек може да чува цветовете и да вижда звуци.

„Исках да опитам да очовеча Ван Гог, така че публиката да го види като обикновен човек и като художник“, подчертава той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от новите елементи, които ще види публиката в Ню Йорк, е инсталация от артистично разпръснати във въздуха листове – над хиляда дигитално сканирани писма на Ван Гог до брат му Тео. В специално обособена будка посетителите може да зададат своите въпроси до „Винсент“ и да получат отговор от изкуствен интелект, програмиран да отговори от името на художника.

„Посетителите стоят вътре в шедьоврите на Ван Гог, раздробени на частици, елемент по елемент, над 40 картини. Преживяването е поглъщащо и ангажира няколко сетива“, разказва още Коринс.

Изложбата ще бъде в Ню Йорк до 6 септември, след което ще обиколи 16 града в Северна Америка, сред които Лос Анджелис, Далас, Лас Вегас и др.

Стандартните билети за изложбата са на стойност 50 долара.

Представяме ви видеа от изложбата, заснети от художника Хубен Черкелов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90