Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Да, всички ние сме лицемери”

Музиканти и други знаменитости в открито писмо на „Бунт срещу изчезването”

Певецът Том Йорк е една от знаменитостите, подписали писмото. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Да, всички ние сме лицемери”

Певецът Том Йорк е една от знаменитостите, подписали писмото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Том Йорк, Дейвид Бърн и Лили Алън са сред артистите и знаменитостите, подписали се под ново писмо от името на протестното движение „Бунт срещу изчезването“. Посланието е адресирано до медиите, в отговор на многократните твърдения, че знаменитостите, които се борят за действия във връзка с климатичните изменения, са „лицемери“ поради начина им на живот, включващ множество пътувания по света, пише „Ню Мюзикъл Експрес”.

„Скъпи журналисти, които ни наричате лицемери – започва писмото, – прави сте. Ние живеем живот с високи въглеродни емисии и индустриите, от които сме част, имат огромни въглеродни отпечатъци. Подобно на вас – и на всички останали – ние сме заседнали в тази икономика на изкопаеми горива и без системни промени. Подобно на вас, начинът ни на живот продължава да причинява климатични и екологични вреди.”

„Има обаче една по-неотложна история, към която се надяваме, че ще успеем да привлечем внимание с нашата известност – продължава писмото. – Животът на земята умира. Ние живеем в разгара на 6-ото масово изчезване. За тези, които все още се съмняват в сериозността на нашето положение, ето изявление на Международния валутен фонд от 10 октомври 2019 г.: „Глобалното затопляне причинява големи щети на глобалната икономика и природния свят и създава рискове от катастрофални и необратими резултати“.“

С писмото, подписано също и от звезди като Стив Куган, Риз Ахмед, Боб Гелдоф, Лили Коул, членове на „Ник Кейв енд Дъ Бед Сийдс” и съорганизаторката на фестивала Гластънбъри Емили Ийвис, артистите призовават медиите да използват своя глас, за да информират обществеността за неотложността на нуждата от промяна, а не за нападки срещу известните хора, опитващи се да привлекат внимание към проблема.

„Климатичните промени се случват по-бързо и по-яростно, отколкото се предвиждаше; милиони хора страдат, напускат домовете си и пристигат на границите ни като бежанци – пишат артистите. – Редом с тези хора, които вече плащат цената за икономиката ни, разчитаща на изкопаеми горива, стоят и милиони деца – призовани за действие от Грета Тунберг – които ни молят – нас, хората с власт и влияние, да се изправим и да се борим за своето вече опустошено бъдеще. Не можем да пренебрегнем техният призив. Дори и ако отговаряйки му, заставаме на огневата линия.“

Заричайки се, че тези, които ги наричат „климатични лицемери“, „няма да ни накарат да замълчим”, лицата на развлекателната индустрия допълват:

„Медиите съществуват, за да казват на обществото истината. Никога досега не е имало по-спешна нужда да се образоваме за Климатичната и екологична неотложност и да използваме гласовете си, за да достигнем с истината до по-широка аудитория. Каним всички хора с влияние да се присъединят към нас и без страх да използват гласовете си и да разпространяват истината. Хиляди обикновени хора рискуват свободата си, като участват в мирно гражданско неподчинение. Техният кураж ни вдъхнови да се присъединим, молим и вие да направите същото”.

Малко по-рано Джони Гринууд от „Рейдиохед” също защити протестиращите срещу бездействието по климатичните промени от обвиненията в лицемерие.

„Да, този човек е лицемер, защото лети – каза Гринууд. – Но ако смятате, че да посочите греховете на една или друга личност е достатъчно, за да се убедите, че няма проблем с измененията на климата, значи сте идиот.“

Във Великобритания движението „Бунт срещу изчезването” настоява правителството да обяви извънредно положение за климата и да намали емисиите на парникови газове до нула до 2025 г. – вместо обещанието на правителството да изпълни тази цел до 2050 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg