Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да забравиш картина за €1,5 млн. в таксито

Арт дилър се сетил, че платното не е в него чак на следващия ден

Лусио Фонтана е известен като основоположник на движение, което приканва света на изкуството да приеме науката и технологиите. На илюстрацията: една от картините в цикъла на Лусио Фонтана, от която е изгубеното платно. - Да забравиш картина за €1,5 млн. в таксито

Лусио Фонтана е известен като основоположник на движение, което приканва света на изкуството да приеме науката и технологиите. На илюстрацията: една от картините в цикъла на Лусио Фонтана, от която е изгубеното платно.

Картина на стойност €1,5 млн. е открита, след като по невнимание е била забравена в таксиметров автомобил в Париж. Френски арт дилър, чието име не се съобщава от полицията, е съобщил пред властите, че инцидентът е станал в четвъртък, пише Би Би Си.

По собствените му думи, търговецът се разсеял от разговор по мобилния му телефон и установил, че картината вече не е в него чак на следващия ден. Става дума за Concetto Spaziale („Концепция за пространство“) на родения в Аржентина италиански художник Лусио Фонтана, починал през 1968 г.

Дилърът е пътувал към галерия за модерно изкуство в Трети район във френската столица. Когато открил загубата, е опитал да издири таксито, но не успял. Затова и в събота се обърнал към полицията.

Шофьорът в крайна сметка върнал картината няколко дни по-късно – във вторник.

Лусио Фонтана е известен като основоположник на движение, което приканва света на изкуството да приеме науката и технологиите. Картината, изгубена и открита в Париж, е част от негова серия абстрактни работи, в които има процепи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах