Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ръцете, които рушат и създават: начало на Биенале (снимки)

Венеция откри 57-ото издание на Арт олимпийските игри (снимки)

Снимка: Venezia Today - Ръцете, които рушат и създават: начало на Биенале (снимки)

Снимка: Venezia Today

Гигантски ръце в Канале Гранде във Венеция възвестяват началото на едно от най-важните събития в света на изкуството. Под заглавие VIVA ARTE VIVA („Да живее изкуството!“), днес се открива за посетители 57-ото издание на Биенале. В „Джардини“ и „Арсенале“ ще се представят 120 художници от 51 държави, 103 от които участват за първи път.

85 страни имат национални щандове, а три от тях дебютират във Венеция – Антигуа и Барбуда, Кирибати и Нигерия. Може би не е изненада, че и на това издание България няма представител. Главен куратор е Кристин Масел от Националния музей на съвременното изкуство — Център „Помпиду“ във Франция. Венецианското биенале продължава до 26 ноември.

Колосалните ръце, които излизат от водата, „подкрепят“ хотел „Ка’ Сагредо“. Инсталацията е на Лоренцо Куин. Ръцете са онези инструменти, които могат едновременно да унищожат света и да го спасят, казва авторът – те предават инстинктивното чувство за благородство и величие, но са в състояние и да ни обезпокоят.

Биеналето винаги успява да създаде много автентични и изумителни образи и преживявания, пише Марк Хъдсън в „Дейли Телеграф“. Тази година имаме наблюдателна кула под формата на каравана (Австрия), Япония предлага да се изкачим по стълба, да сложим главата си в дупка и да видим изложбата в галерия на горния етаж, Нова Зеландия показва богата кинематографска програма, базирана на маорската култура.

Чувството, че живеем в най-добрите и най-лошите времена – обсадени от война, популизъм и тежка мигрантска криза – нараства силно из Биеналето и се превръща в основна тема на изложението, добавя Хъдсън.

Заглавието на тазгодишното издание „Да живее изкуството!“ предполага и смисъла – да се възхвали изкуството само по себе си, изкуството, което „свидетелства за най-ценната част от онова, което ни прави човеци, във време, когато хуманизмът е застрашен“, както казва кураторката Масел.

Предлагаме ви галерия с някои от най-интересните скулптури и инсталации на 57-ото Биенале.

Част от националния щанд на Южна Корея. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Поглед към инсталация на аржентинката Клаудиа Фонтес

Шийла Хикс от САЩ

Роберто Куони, Италия

Част от националния павилион на Чили

Яна Зелибска, Чехия

Посетителка се снима пред работа на Иън Дейвънпорт от Великобритания

Такахиро Ивазаки от Япония

Такахиро Ивазаки от Япония

Ервин Вурм от Австрия

Полин Курние от Франция

Ерика Верзути, Бразилия

Ернесто Нето, Бразилия

Част от павилиона на Унгария

Скулптура на открито на американката Каръл Форман

Поглед към Канале Гранде във Венеция

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90