Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да живее Ларгото, Ларгото умря

Или как бутафорията убива историята

Римляните и жителите на Сердика имат повече общо с минарето в задния план, отколкото тази нова тухлена стена, опитваща се да мине за руина. Снимки: Авторът - Да живее Ларгото, Ларгото умря

Римляните и жителите на Сердика имат повече общо с минарето в задния план, отколкото тази нова тухлена стена, опитваща се да мине за руина. Снимки: Авторът

До броени дни откриват обекта „Антична Сердика“ на Ларгото, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. Първо го разкриха, после го убиха, а петнайсетте милиона лева усвоиха. Убиха го, защото това, което видяха като римски останки в дупката между бул. „Мария Луиза“ и ЦУМ, не им хареса. Сигурно са си представяли, че отдолу ще излезе нещо като замъка в Дисниленд, Париж – а то: три реда камъни. Затова решиха да дострояват, докато им хареса. С надеждата, че туристите ще зарежат истинския Дисниленд и ще хукнат от цял свят към София, за да се дивят на българския Римскиленд.

Убиха го естетически – с новата бутафорна визия. Убиха го и фактически, като разрушиха трите реда автентични римски камъни под тежестта на още тридесет реда нови тухли, които наредиха върху тях. Бутафорията смаза историята – в името на печалбите от туризма. А те са крайно съмнителни, защото почиват върху презумпцията, че туристът е глупак, за когото размерът и миризмата на прясна боя са по-интересни, отколкото истинската история и отпечатъкът на вековете, пък макар и само в три реда камъни.

„Смятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята.“

Това го казва не някоя недоучила стажантка в туристическа агенция, а министърът на културата. Казва го по повод реконструкцията на крепостта Асеневци, но принципът е всеобхватен и през последните години завладява цялата страна.

Проблемът е, че министърът на културата искрено не вижда никакъв проблем в унищожаването на уникални културни ценности. През целия си мандат го показва, а вече го и казва. Вчера на парламентарния контрол в отговор на въпрос за разрушен паметник на културата, отвърна:

„Няма нищо драматично, когато един паметник се събори, той може да се построи отново.“

Така че, ако един се окаже, че е станала грешка, Рашидов ще нареди да се построят нови римски руини – дори по-хубави от старите. Засега би могъл да разпореди иззиждането на нова триумфална арка в Палмира на мястото на взривената от ислямистите и да нарисува нарисува нова Тайна вечеря на някоя софийска стена – защото Леонардовата в Милано е избледняла, а туристите ще искат да видят нещо по-шаренко.

А ние се надяваме, че не всичко е тапицирано с цимент и нови тухли. Искаме да видим нещо нещо автентично и се надяваме, в закритата част под купола на площад „Независимост“ има какво.

Доколкото се вижда през отраженията, под стъклените куполи руините са със запазен автентичен вид.

Доколкото се вижда през отраженията, под стъклените куполи руините са със запазен автентичен вид.

largo10-a

largo11-a

Largo2

Largo5

largo4

largo6

largo9

largo8

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg