Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

ДАЕШ разруши най-стария християнски манастир в Ирак, по-древен от исляма

Обителта „Св. пророк Илия“ бе на хълм край Мосул от около 1400 г.

Манастирът „Св. пророк Илия“ беше използван като молитвен дом от американските войски в Ирак, но падна в ръцете на ДАЕШ през юни 2014-а.  - ДАЕШ разруши най-стария християнски манастир в Ирак, по-древен от исляма

Манастирът „Св. пророк Илия“ беше използван като молитвен дом от американските войски в Ирак, но падна в ръцете на ДАЕШ през юни 2014-а.

Сателитни снимки показват, че джихадистката групировка ДАЕШ е разрушила 1400-годишен християнски манастир в Ирак, най-древният в страната. На мястото на обителта „Св. пророк Илия“, издигаща се доскоро върху хълм край град Мосул, в момента има само куп развалини. Мосул е главна квартира на ДАЕШ на територията на Ирак.

Манастирът е просъществувал като християнско светилище над 1400 години, още отпреди зараждането на исляма, и досега бе претърпял само повърхностни щети в текущия конфликт, разказва „Индипендънт“.

Исторически паметник с огромно значение, частично реставрираният комплекс от каменни сгради върху площ от 9 000 кв. м. включваше храм и по-малък параклис. Бяха запазени древните ниши в стените, където монасите са поставяли свещи. Гръцкият символ Хи-Ро, монограм на Христовото име, беше видим отдясно на входа.

Мястото беше използвано като молитвен дом от американските войски в Ирак, но падна в ръцете на ДАЕШ през юни 2014-а. Последните сателитни снимки потвърждават това, от което експертите са се боели в последно време.

„Християнската история на Мосул е варварски заличавана – казва намиращият се в Ирак католически свещеник Пол Табит Хабиб. – Това е опит да бъдем прогонени от Ирак, да бъде сложен край на съществуването ни в страната.“

Разрушаването може да е станало или още през късното лято на 2014-а, или съвсем скоро. Сателитни снимки на Мосул и околностите не са публично достъпни от момента, в който ДАЕШ завладява града.

Изображенията показват, че древните стени „буквално са разпрашени – казва отец Пол Табиб. – Булдозери, тежка екипировка, пневматични чукове и вероятно експлозиви са превърнали мястото в площадка, на която има само сивобял прах. Унищожили са всичко“.

ДАЕШ се стреми към разрушаването на места като манастира „Св. Илия“ („Дейр Мар Елия“ на арабски) из цяла Сирия и Ирак, откакто установи страховития си режим в началото на 2013-а. Групировката цели заличаването на предислямската история и смята светилищата на всички други религии, а дори и на отделни ислямски секти, за места на идолопоклонничество.

Мрачната слава на ДАЕШ стана зловеща при унищожаването на цели сектори от античния град Палмира в Сирия, когато той беше завладян през август 2015-а. Терористичната групировка взриви три кули-гробници в града, а през септември разруши и 2000-годишните храмове на Баалхамин и Бел. От последния оцеля една-единствена арка.

Римокатолическият американски военен капелан Джефри Хуртън, който е отслужвал меса на олтара на „Св. Илия“, е поразен от загубата:

„Нямам представа защо се отнасяме така помежду си. Пророк Илия сигурно ридае.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg