Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ДАЕШ взриви Църквата с часовника в Мосул

Прочутата сграда е била дар от френската императрица Йожени

Църквата и кулата са принадлежали на католическа мисия на доминиканския орден в Мосул, където християнството е процъфтявало от векове. - ДАЕШ взриви Църквата с часовника в Мосул

Църквата и кулата са принадлежали на католическа мисия на доминиканския орден в Мосул, където християнството е процъфтявало от векове.

Джихадисти от ДАЕШ са взривили една от най-известните и запазени и досега църкви на Мосул, пише британският „Дейли Телеграф“. Градът е главна квартира на групировката в иракска територия от превземането си през юни 2014 г. Първите целенасочени посегателства срещу културни ценности започнаха именно от археологическия музей на Мосул, където бяха унищожени вавилонски, асирийски и персийски каменни релефи.

След това основна цел на терористите станаха християнските светилища в древния град: през ноември 2014 беше разрушен действащ девически манастир, през март 2015 – обител от Х в., а сетне, през януари 2016 бе потвърдена информацията, че на неясна дата е бил унищожен и Халдейският манастир от шестото столетие „Дайр Мар Елия” или „Свети Илия”, само няколко години по-рано реставриран от американски военни и иракски археолози.

Сега групировката се е насочила срещу един от най-прочутите християнски храмове на Мосул: Църквата с часовника, наречена така заради кулата си. Информацията е на иракски новинарски емисии.

Часовниковата кула е (или по-скоро, за съжаление – е била) дарение от френската императрица Йожени, съпруга на последния бонапартистки император Наполеон ІІІ, принуден да абдикира в 1870 след катастрофално поражение от Прусия. Църквата и кулата са принадлежали на католическа мисия на доминиканския орден в Мосул, където християнството е процъфтявало от векове.

Средствата за построяването на кулата са били дарени от императрица Йожени като награда за опитите на доминиканските монаси да спрат епидемия от тиф в града.

Часовниковата кула е дала името на целия квартал Ал-Саа и се е извисявала над него – така че доминиканските монаси е трябвало да обещаят на местните жители, че няма да се качват на кулата и да наблюдават спящите по покривите си мосулчани през топлите летни нощи.

Вижте още: ВСЕМОГЪЩИЯТ ЛЪВ, УНИЩОЖЕН ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

ДАЕШ не е направила изявление по повод разрушаването на храма и не е ясно защо то е извършено точно сега.

Според няколко източника джихадистите са поставили експлозиви под църквата и кулата този понеделник, сутринта.

Мосул е град, в който мюсюлмани-сунити, християни от асирийската и от арменската Църква, шабаки (язиди с шиитски уклон) от изключително разнообразен етнически произход са успявали да съжителстват, макар и невинаги лесно. По време на съюзническото настъпление от 2003 в Мосул е имало над четиридесет християнски църкви и манастири.

По времето, когато ДАЕШ овладява района, някои от тях вече са пострадали – включително и Църквата с часовника, понесла щети при бомбардировка през 2006 г.

В Мосул силите на ислямистите под заплаха, защото в момента кюрдските милиции заплашват да превземат града от север, докато от юг се засилва блокадата на иракските правителствени части и шиитски бойци.

В продължение на месеци съюзническите авиации под команването на САЩ бомбардираха укрепени точки на терористите в Мосул, включително и университета, който е затворен и превърнат в база на групировката.

Вижте още: КАК ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА МАНИПУЛИРА СВЕТА

Междувременно обаче кюрдски и шиитски бойци влязоха в престрелка помежду си на югоизток от града. Неразбирателствата между различните иракски фракции правят съгласуваната атака срещу ДАЕШ слабо вероятна в близко бъдеще.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg