Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Далай Лама: Ако има нещо, което може да бъде направено, направете го, ако не – не се тревожете

Тибетският духовен лидер с благодарност към правителствата и медиците

„С чувство за загриженост към моите братя и сестри по цял свят, които преминават през тези трудни времена, се моля за скорошен край на тази пандемия, за да се възстанови мирът и щастието“, казва Далай Лама в обръщението си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Далай Лама: Ако има нещо, което може да бъде направено, направете го, ако не – не се тревожете

„С чувство за загриженост към моите братя и сестри по цял свят, които преминават през тези трудни времена, се моля за скорошен край на тази пандемия, за да се възстанови мирът и щастието“, казва Далай Лама в обръщението си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тибетският духовен лидер Далай Лама направи специално обръщение, предизвикано от коронавирусната пандемия. Посланието му от 30 март засяга още теми като климатичните промени, доверието в науката и нуждата от икономически мерки за най-уязвимите.

Публикуваме цялото изявление на Тензин Гяцо, 14-ти Далай Лама*.

Скъпи братя и сестри,

Пиша тези думи в отговор на многобройните молби от мнозина по света. Днес ние сме в изключително трудно време заради избухването на коронавирусната пандемия.

Освен това човечеството е изправено пред други проблеми като екстремните климатични промени. Бих искал да използвам тази възможност, за да изразя своето уважение и благодарност към правителствата по цял свят, включително на Индия, за стъпките, които предприемат, за да посрещнат тези предизвикателства.

Древните индийски традиции описват създаването, живота и унищожението на светове във времето. Сред причините за това унищожение са войните и болестите, което – изглежда –  приличат на това, което днес преживяваме. Въпреки огромните предизвикателства, пред които сме изправени, живите организми, включително и хората, показаха забележителна способност за оцеляване.

Независимо колко тежка може да е ситуацията, ние трябва да използваме науката и човешката изобретателност решително и с кураж, за да преодолеем проблемите. Изправени пред заплаха за нашето здраве и благосъстояние, нормално е да чувстваме тревожност и уплаха. Независимо от това, аз намирам голяма утеха, като следвам съветите за минали проблеми:

„Ако има нещо, което може да бъде направено – направи го, без да се притесняваш, а ако няма какво да направиш, няма да ти помогне, ако продължаваш да се тревожиш за него“.

Днес всеки дава най-доброто от себе си, за да ограничи разпространението на коронавируса. Подкрепям съгласуваните усилия на нациите за ограничаване на заплахата. В частност, оценявам инициативата, предприета от Индия заедно със страните, членуващи в Южноазиатската асоциация за регионално съдействие, които основаха спешен фонд и електронна платформа за обмен на информация, знания и експертиза, за да се справят с разпространението на COVID-19. Това ще служи за модел при справяне с подобни кризи в бъдещето.

Разбирам, че като резултат от нужната карантина по света, много хора се сблъскват с огромни трудности заради загубата на прехраната си. За тези без стабилен доход животът е ежедневна битка за оцеляване. Обръщам се към всички с отношение да направят всичко възможно да се погрижат за уязвимите членове на нашите общества.

Специални благодарности отправям и към медицинския персонал – лекари, сестри и други служители – които работят на първа линия за спасяването на животи с огромен риск за самите себе си. Тяхната работа наистина е състрадание в действие.

С чувство за загриженост към моите братя и сестри по цял свят, които преминават през тези трудни времена, се моля за скорошен край на тази пандемия, за да се възстанови мирът и щастието.

Приемете молитвите ми,

Далай Лама


* Преводът е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg