Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дългото сбогуване със Слави Бинев

Часове преди оставката на Слави Бинев, творци се събраха да изчакат оттеглянето му пред "Кристал". Снимки: Румен Добрев - Дългото сбогуване със Слави Бинев

Часове преди оставката на Слави Бинев, творци се събраха да изчакат оттеглянето му пред "Кристал". Снимки: Румен Добрев

Трийсетина души от арт съсловието се събраха днес в градинката на „Кристал“ за дългото сбогуване със Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии в парламента. Лошото време и ангажиментите вероятно попречиха протестът да бъде по-многоброен, какъвто беше на 3 декември. Няколко часа по-късно победата за тях дойде – архонтът подаде оставка.

Вижте какви бяха настроенията в дъждовната градинка пред „Кристал“ по пладне.

„Събрахме се да изчакаме оставката на Слави Бинев“, разкри актрисата Албена Колева.

Албена Колева в очакване на оставката.

Албена Колева в очакване на оставката.

„Ситуацията е критична. Декларацията за колективната оставка на трупата на Народния театър беше внесена тази сутрин в деловодството на парламента, – каза Розалия Радичкова. – Този театър е нищо без хора от ранга на Морфов и без тези актьори. Без тях Народният е сграда без душа!“.

Розалия Радичкова, драматург на Народния театър

Розалия Радичкова, драматург на Народния театър

„Ние общо взето нямаме законови действия, защото изборът на Бинев е гласуван в парламента. Всеки, който уважава демократичните принципи, знае това. Нямаме юридически механизми да се борим срещу този избор. Протестът ни е морален. Надявам се този човек да се осъзнае“, коментира директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов.

Директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов

Директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов

Според кинорежисьора Костадин Бонев Слави Бинев няма как да работи в състояние на непрекъснат бойкот: „Ние проспахме 25 години. Този конфликт, възникнал около една конкретна личност, е извън нея. Проблемът е, че група хора започнаха да диктуват модел на поведение, който им е удобен. Още малко и ще променят и правописа ни, защото не могат да пишат правилно!

Режисьорът Костадин Бонев твърди, че хората като Слави Бинев вече диктуват модел на поведение в българското общество.

Режисьорът Костадин Бонев твърди, че хората като Слави Бинев вече диктуват модел на поведение в българското общество.

Геновева Крумова, актриса, студент по продуценство в НБУ и член на Асоциацията на културните мениджъри, каза следното: „Ако бъда честна, първоначално се срамувах и ми беше неудобно, че съм на протест срещу такава фигура…“

„Свидетели сме на квотно разпределяне на държавата на порции от хора, които са тотално и драматично откъснати от народа, когото претендират, че представляват. Невъзможно е да смяташ, че защитаваш една гилдия, която дори не желае да разговаря с теб, – каза журналистката Еми Барух. – Ако г-н Бинев иска да запази поне малко своето достойнство, нека покаже на децата си, че може да направи крачка назад“.

unnamed (16)

Творците чакаха новината за оставката на Слави Бинев по смартфоните си.

unnamed (11)

Астрисата Рени Врангова

unnamed (13)

Иван Попйорданов

unnamed (4)

unnamed (10)

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах