Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Актриса от старите майстори в българския театър

Днес Маргарита Дупаринова щеше да навърши 100 години

Маргарита Дупаринова и Даниел Ангелов в „Харолд и Мод”, постановка Хачо Бояджиев, Театър „Възраждане“, 2002 г. - Актриса от старите майстори в българския театър

Маргарита Дупаринова и Даниел Ангелов в „Харолд и Мод”, постановка Хачо Бояджиев, Театър „Възраждане“, 2002 г.

Най-особената сред най-впечатляващите актриси в българския театър – Маргарита Дупаринова – днес щеше да навърши 100 години.

Тя запази блясъка си дори в сянката на своя спътник – Апостол Карамитев, вечно свързана с него, но съхранила своята специфична театрална харизма.

Родена в София на 1 юли 1921 г., тя израства в семейство, лишено от баща. Спас Дупаринов, виден деец на БЗНС, е убит по време на събитията от 1923 г., само две години след нейното раждане. През 1944 г. Маргарита Дупаринова завършва Държавната театрална школа при Народния театър „Иван Вазов“. През същата година изиграва ролята на Милкана от пиесата на Рачо Стоянов „Майстори“. В състава на Народния театър е неизменно от 1946 до 1990 г. Последната ѝ роля на сцената е г-жа Шазен в „Харолд и Мод“, постановката на Хачо Бояджиев в Театър „Възраждане“ от 2002 г.

Поколения зрители са аплодирали най-ярките ѝ роли – борбената Лауренсия във „Фуенте Овехуна“ на Лопе де Вега, изящната и умна София в „От ума си тегли“ от Грибоедов, живата и жизнерадостна Аксюша в „Лес“ от Островски, решителната Калерия от „Дачници“ на Горки, дълбоко трагичната Мария в „Иванко“ от Васил Друмев и, разбира се, изключителната Жулиета от „Ромео и Жулиета“ от Шекспир – образ, белязал както творческата, така и жизнената ѝ съдба.

Запазила ореола на една от най-романтичните актриси в българския театър, Маргарита Дупаринова си отиде от света през 2005 г., докрай останала вярна на своя рано починал съпруг Апостол Карамитев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90