POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дамата с хермелина“ се оказа без хермелин

Леонардо да Винчи рисувал прочутата си картина на три етапа

Да Винчи променя три пъти прочутия портрет на Чечилия Галерани. - „Дамата с хермелина“ се оказа без хермелин

Да Винчи променя три пъти прочутия портрет на Чечилия Галерани.

Френският учен Паскал Кот откри под прочутата картина на Леонардо да Винчи „Дамата с хермелина“ скрити слоеве, на един от които жената е изобразена без хермелин, съобщи BBС News. Изследователят е работил върху картината три години, изучавайки я с технология на отразената светлина.

Кот установил, че Да Винчи е рисувал картината на три етапа. Първо е изобразил само жената, после добавил хермелина, а накрая променил животното, като го направил по-голямо и променил цвета на козината му от сив на бял. Досега изкуствоведите приемаха, че Да Винчи е нарисувал хермелина в самото начало.

Предполага се, че картината е създадена през 1489-1490 г. Според изследователите на нея е изобразена Чечилия Галерани – любовница на миланския херцог Лудовико Сфорца, който е покровителствал художника. До ден-днешен се спори какъв е смисълът на хермелина. Според една от най-разпространените версии животното символизира самия херцог.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС