Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Дами и господа, рокендрол“ 40 години по-късно

Лунният човек на Mtv с нова визия - символ на разнообразието в историята на САЩ

Телевизията и нейният Лунен човек са едни от най-разпознаваемите символи на попкултурата. Тази година астронавтът изглежда различно.  Снимка: Mtv - „Дами и господа, рокендрол“ 40 години по-късно

Телевизията и нейният Лунен човек са едни от най-разпознаваемите символи на попкултурата. Тази година астронавтът изглежда различно. Снимка: Mtv

Телевизия Mtv представи емблематичния си Лунен човек в нов дизайн по случай своята 40-годишнина. Визията символизира инклузивитета и разнообразието. 

Пременената статуетка за ежегодните Награди за музикален клип (VMA) на телевизията представлява фигура на познатия астронавт, държащ флага на Mtv, обрамчена от розови цветя и зелени листа. Дизайнът е дело на Кехинде Уайли, първия афроамериканец, изготвил официален портрет на президент на Съединените американски щати – Барак Обама.

Всеки елемент от фигурата има символично значение и цели да изобрази етническото разнообразие в САЩ в исторически план.

„Дизайнът включва растения, плавно изкачващи се около краката, тялото и ръцете на фигурата, служещи като коментар за етническите истории в Америка. Всяко преплетено цвете или лист има различно историческо значение, например цветята от семена от африкански роби, които се използват за гоблени“, обясняват от телевизията.

На 1 август 1981 година Mtv официално стартира своята програма в телевизионния ефир, излъчвайки видео с кадри от мисията Аполо 11, в което вместо знамето на САЩ, астронавтът забива флаг с надпис Mtv на повърхността на Луната и изрича думите:

„Дами и господа, рокендрол“.

В последвалите години телевизията и нейният Лунен човек се превръщат в едни от най-разпознаваемите символи на попкултурата. Първите награди, на които изпълнителите биват наградени със статуетка на астронавта, се провеждат през 1984 година. Тазгодишната церемония ще се състои на 12 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС