„Дамски гамбит“ – шахът като метафора за зависимостта

Критика и публика с еднакво високи възторжени отзиви за сериала на „Нетфликс“

Аня Тейлър-Джой и Томас Броуди-Сангстър в кадър от „Дамски гамбит“. Снимка: „Нетфликс“ - „Дамски гамбит“ – шахът като метафора за зависимостта

Аня Тейлър-Джой и Томас Броуди-Сангстър в кадър от „Дамски гамбит“. Снимка: „Нетфликс“

Да се твърди, че сериалът „Дамски гамбит “ на „Нетфликс“ е за шах, е като да обобщим, че „Хамлет“ е за наследяването на датския престол, а „Магьосникът от Оз“ – за метеорологията, отбелязват критиците. Седем часа отнема на зрителя да изгледа всички 7 епизода на лимитираната продукция, излязла още на 23 октомври 2020 г., но дори месец по-късно сериалът остава под номер 2 в Топ 10 на най-гледаните продукции в „Нетфликс“ за България, изпреварен само от най-новия сезон на „Короната“.

Освен че прикова за почти пълна работна смяна зрителите пред малкия екран, сериалът събра и 100% позитивни ревюта в специализирания сайт „Ротън томатоус“ и забележителните 8,8/10 според зрителския рейтинг в IMDb.

Създател на сериала е режисьорът Скот Франк. Сценарист е Алън Скот, който използва за опора едноименна книга на Уолтър Тевис. Името на Тевис вероятно е познато на киноманите от други негови адаптации за екрана като „Цветът на парите“, „Играчът на билярд“ и „Човекът, който падна на Земята“.

В седемте епизода се разказва историята на осиротялата Бет Хармон (Аня Тейлър-Джой)– след пътен инцидент, при който майка ѝ загива на място, но тя оцелява без драскотина, 9-годишната Бет се озовава в пансион. Действието се развива през 50-те, когато успокоителните за деца са легални и се раздават като бонбони под претекст, че са „витамини“. Бет бързо се пристрастява към ефекта им, но скоро се обсебва и от шахмата. Развива неочаквана, но силна връзка с чистача господин Шайбел, който първи я въвежда в света на играта и забелязва изключителната ѝ вродена дарба. Животът ѝ като че ли предстои да се подреди съвсем, когато местна двойка решава да я осинови, но семейната идилия се оказва само илюзия, когато съпругът изоставя алкохолизираната си жена. Крехката връзка между Бет и новата ѝ майка се затвърждава, когато Алма (Мариел Хелър) установява, че печеленето на турнири носи вкъщи повече пари от бившия ѝ съпруг. Скоро двете обикалят страната и света заедно, Бет печели турнир след турнир и мечтата ѝ да стане гросмайстор се сбъдва, но заедно с това на плещите ѝ се стоварват и задълженията на пропагандата по време на Студената война.

Фантастико

„Дамски гамбит “ е новаторски във всяко едно отношение, отбелязва Джон Андерсън в „Уол Стрийт Джърнъл“. Шахматът наистина е основна тема, но с развитието на сюжета се отваря като метафорично швейцарско ножче, за да добави към наратива проблеми като обсебване, зависимост, осиновяване и самотата на гения.

Въпреки че като жанр може би трябва да спадне към категорията „фикционална биография“ и представя един добър портрет на 50-те и 60-те, „Дамски гамбит “ е един истински трилър, който въвлича зрителя в царството на шахматните състезания от световно ниво. Същевременно остава интересен дори и за човек, който не прави разлика между офицер и топ, смята критикът.

Но за разлика от шахмата, животът на Бет е изцяло зависим от късмета – какво ли би се случило с 9-годишното осиротяло момиче, таящо в себе си предимно гняв, ако чистачът не ѝ бе показал няколко основни комбинации от играта? Той вижда, че пуска на бял свят едно „шахматно чудовище“, както го определя Андерсън. След това тя попада в живота на приемната си майка Алма, чиито мотиви в началото не са съвсем ясни. Алкохолизирана, талантлива пианистка, ужасена от сцената и с дом, декориран с биещи се помежду си шарени тапети, тя се оказва най-добрата подкрепа за Бет.

„Алма първо се превръща в нейна приятелка, след това в нейна майка и навигира дъщеря си в света на турнирите без да спира да я подкрепя – отбелязва критикът. – Тяхната връзка е толкова запомняща се, колкото и лицето на самата Тейлър-Джой. Тя наистина е началото и краят на „Дамски гамбит “ и предлага актьорско изпълнение, което е прецизно във физическо и емоционално отношение.

Луси Манган, телевизионният критик на „Гардиън“ дава 3/5 точки на продукцията с аргумента, че сериалът оставя усещане за приказка, а не прилича на повечето биографични или спортни филми в жанра.

„Сериалът изглежда великолепно, изпълненията на главните актьори са превъзходни, внимателно е подчертана жизненоважната роля на шаха и е изяснено истинското значение на всяка партия за Бет, независимо дали тя е духовна битка, поука, вътрешна самооценка, случайни флиртове или отстъпление от света. Въпреки това, без опорната точка на истинска история зад всичко това, „Дамски гамбит “ оставя усещането за приказка, а не за спортен или биографичен филм, както траекторията на наратива и тропите продължават да насочват зрителя“, отбелязва тя.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах