POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дана, актрисата на разтревожеността

Йорданка Стефанова с неочакван юбилей

Йорданка Стефанова може да играе „звездата” на трупата на Сатирата, но очевидно това изобщо не я блазни. - Дана, актрисата на разтревожеността

Йорданка Стефанова може да играе „звездата” на трупата на Сатирата, но очевидно това изобщо не я блазни.

В Сатиричния театър, където още активно и успешно играят Стоянка Мутафова и Никола Анастасов, Йорданка Стефанова спокойно може да играе и ролята на млада актриса, твърдят от трупата. Така че нейната 60-годишнина е някак изненадваща, преждевременна и неуместна. Но все пак е рожден ден, който ще бъде честван на 17 март.

Вече толкова години Йорданка Стефанова впечатлява с талантливата си отдаденост, впечатляваща всепосветеност на театъра, с неукротимото си желание да изпробва различни пътища и пътечки в театъра. Тя спокойно и заслужено може да играе „звездата” на трупата на Сатирата, но очевидно това изобщо не я блазни. До неудобство скромна, леко загледана някъде зад рамото ти, тя търси неизпробваното, а не скандала, новите предизвикателства, а не гарантираните успехи. Може да я видите и при най-младите, едва прохождащи в професията режисьори, в най-неочаквани и екстремни театрални опити. Тя, която позна успеха още от началото на кариерата си, знае разликата между театралната суета и другото, важното, трудното, вечно непостиганото, изплъзващото се, но единственото, което има смисъл да преследваш. И вече толкова години тя го прави.

Дана, както предпочита да се обръщат към нея, е актриса на разтревожеността. Дори дишането й e някак тревожно, задъхано. Всеки миг, който живее на сцената, ни внушава, че сме свидетели на един застрашен свят, на кризата в някакво крехко, мимолетно, но страшно важно чувство, на невъзможното вече безгрижие. Нейните персонажи сякаш са имали ощетено детство, малко щастливи мигове. Но те са и силни, защото издържат стоически, без да изменят на човеколюбивата си същност. Те не умеят и не искат да бъдат други.

Не е лесно в театъра да се живее и работи така. Но именно така Йорданка Стефанова оставя себе си в театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg