Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Данчо Капитанов засвири в небесния оркестър

Почина един от най-добрите ни джаз тромпетисти

„Нямам ден без музика. С тромпета се чувствам щастлив и мога всичко да изсвиря на него. Даже Паганини“, сподели приживе Данчо Капитанов. - Данчо Капитанов засвири в небесния оркестър

„Нямам ден без музика. С тромпета се чувствам щастлив и мога всичко да изсвиря на него. Даже Паганини“, сподели приживе Данчо Капитанов.

Йордан Капитанов, един от най-известните и талантливи джаз тромпетисти у нас през 70-те и 80-те години, почина на 69 години в родното си Велико Търново.

Открива голяма си любов – тромпета – когато е на 10 и скоро попада в популярния в града тогава училищен духов оркестър „Ботевата чета”. През 1971-а завършва музикално училище във Варна и там среща и другата си голяма доживотна любов – джаза. В София свири първо в Ансамбъла на строителните войски, после две години е със „Синьо-белите” и Митко Шерев и в групата „6+1”, в която пее Йорданка Христова.

През 1977 г. започва работа в Биг бенда на БНР под ръководството на Вили Казасян – и остава там до 1990-а, утвърждавайки окончателно името си на най-големия у нас джаз тромпетист.

През 1982 г. Данчо Капитанов се ожени за Нели Рангелова, в деня, в който тя спечели „Златния Орфей“, но бракът им не издържа дълго.

Още в началото на промените Данчо Капитанов заминава за Германия и следващите над 20 години свири в известния оркестър на Фридрихщат палас. После се завърна в родния си град и през последните пет години се опитваше да помага с каквото може на музикантите от местния Духов оркестър във Велико Търново.

Свирил съм там сам на сцената пред 2000 човека публика. Нямам ден без музика. С тромпета се чувствам щастлив и мога всичко да изсвиря на него. Даже Паганини. Ама виж, чалга… никога – сподели Данчо Капитанов в едно от последните си интервюта пред търновския вестник „Борба“. – Някой ден, като си тръгна оттук, със сигурност ще отида да свиря в небесния оркестър.“

Днес Данчо Капитанов вече свири  в Небесния оркестър – а за почитателите на неговата музика остават спомените и записите.

https://youtu.be/YVlZfZ_w380

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg