Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дани Милев: Камен Донев е най-скъпият артист

 - Дани Милев: Камен Донев е най-скъпият артист

Дни преди финала на шоуто „Х-фактор“ музикалният продуцент на шоуто Дани Милев изпълни на сцената му новата си песен „Теб и мен“. Музиката е негова, текстът на Мариана Попова. В записа участват Калин Вельов, Михаил Йосифов и Вили Стоянов.
Успоредно с предаването, Милев не прекъсна работата си като общински съветник в Костинброд, където му е студиото. Той е шеф на комисията по финанси в местната община. Дани Милев е завършил в УНСС и дълго е работил като данъчен инспектор.

– Къде бе най-тежко в шоуто „Х-Фактор“, г-н Милев, – зад кулисите или пред камерите?

– Хората като мен, които бяха зад кулисите, знаеха предварително какво ги очаква. Беше тежко, но очаквано, при подписването на договора бях наясно какъв е обемът на работа, колко песни на седмица трябва да поготвя. Най-тежко беше за участниците, които се учеха да плуват в дълбоката вода. Преди това те се бяха появявали по читалищни концерти, а в шоуто понесоха натоварване, което в нормалния живот няма как да им се случи – пеене на сцена пред огромна аудитория, хвърлят звезден прах, гримират ги, обличат ги, угаждат им, искат им автографи… В един момент си казват: „Ех, какво нещо е шоубизнесът! Тук съм цар!“ Още по-тежко обаче ще им бъде сега, след като свърши предаването.

– Кои от финалистите имат шанс да се задържат на сцената при този свит музикален пазар, на който работа няма дори за утвърдени изпълнители?

– Да, пазарът е свит. За финалистите от „Х-фактор“ всичко оттук нататък зависи от това до каква степен могат да издържат на онова, което ги очаква. Жана Бергендорф например показа качество, постоянство, показа, че е биткаджийка. На последните концерти демонстрира характер и присъствие, затова поведе с гласовете. Тя рискува например с различния аранжимент, който поиска за песента „Малкият принц“. Направих специално за нея и Любо Киров „Purple rain“ и те го изпълниха страхотно, свирих го в 2 часа следобед, часове преди финала, защото трябаше да беше с половин тон надолу. Към 16 часа им го пратих за репетиция. Те рискуваха, но показаха, че рискът е печеливша формула. Не можеш да залагаш само на познатите неща, на готовия сингбек и да вярваш, че това ще те открои. Истината е, че ще те открои авторската песен, която ще направиш след финала, тя ще ти стане визитната картичка. С нея, дай Боже, може да изкарваш пари до края на живота си, хората ще искат да им пееш само нея, защото тази песен си ти.

– Защо нито един от победителите в музикалните формати досега не остана на хоризонта, всички потънаха някъде?

– Когато създаваш авторска музика за един изпълнител, тя трябва да бъде съобразена с неговия темперамент, емоционалност, гласови данни, тембър, имидж. Всичко е напразно, ако не улучиш формулата, въпреки цялото помпане на пиар и реклама. След края на форматите участниците са изключително популярни, но 3 месеца по-късно вече никой не ги помни. Някои от изпълнителите в „Х-фактор“, които бяха отпаднали по-рано, бяха позабравени, когато се появиха на последния концерт. Това е тъжното на тв индустрията.

– Тъжно е и друго – 3 месеца тези момчета и момичета полагаха тежък труд за тази индустрия напълно безплатно. В същото време шоуто беше сред най-гледаните в ефира, за което е имало високи приходи от реклами.

– Реално погледнато е така. Но участниците работят и за себе си – за да бъдат забелязани от публиката.

– Наско, например, видимо беше изключително натоварен – той учеше, тренираше, пътуваше непрекъснато между Варна и София и се подготвяше за шоуто.

– Така е, товарът е изключително голям. Впрочем, начинът на живот на най-големите звезди на музикалната сцена не е по-различен от този. Ако някой си мисли, че ще влезе в бизнеса, ще седне на някакви пари и просто ще си кротува…, не става така. Самата работа изисква да от теб да не спираш, да мислиш с много крачки напред, иначе отпадаш.

– Менторите до каква степен помагаха или пречеха на участниците?

– Форматът си има определени правила, които трябва да бъдат спазвани. „Х-фактор“ е успешен, защото се прави по един и същи начин навсякъде по света и не се побългарява. Кой коя песен ще пее, не беше решавано от менторите, а от екип от 8-9 човека – от режисьора на предаването, двама помощник-режисьори, изпълнителния продуцент, главния редактор, двамата вокални педагози и аз. Някой от менторите може да препоръча песен, може да ни я прати по интернет, но това не означава, че ще се съобразим с неговото желание или с това на артиста. Песните са избирани така, че човекът да бъде представен оптимално най-добре пред публиката. Много от изпълнителите не си харесваха песните, много от парчетата се сменяха в последния момент. В това шоу съм правил аранжиментите по-нагоре от оригиналната тоналност единствено за Жана. На всички останали съм смъквал постоянно от оригиналната тоналност. На една от участничките веднъж се наложи да направя на песента й над 10 корекции! Някои мислеха, че има заговор срещу тях. Промяната на тоналността, разбира се, не е показател за добро или лошо пеене, но всичко отива надолу, става едно тъжно… В началото на предаването ме разбиха – звъняха ми ментори, бащи, майки на участниците, познати за корекции… Щяха да ме подлудят, стигна се дотам изпълнителният продуцент да нареди с мен да се контактува само чрез една асистентка. Заради избора на песни и начина на поднасяне на аранжиментите, което беше моя основна задача, аудиторията на „Х-фактор“ тази година беше много по-голяма. Отчетено е, че в миналия сезон зрителите на шоуто са били между 12 и 22 години. А сега публиката беше в много по-широка възрастова граница. Впрочем, това издание на „Х-фактор“ е реализирано с два пъти по-нисък бюджет от предишното.

– Как си обяснявате победата на Жана Бергендорф, тя не е типичната любимка на масовата публика?

– Тя победи, защото запази относително постоянство в присъствието си. Показа различна цветност в различните стилове. И не се дъни толкова тежко, колкото останалите изпълнители. Жана има най-голям опит в сравнение с останалите, а професионализъм тепърва ще видим дали има.

– Работите и с Камен Донев, правите му аранжименти, свирите в спектаклите му. По-леко ли се работи с професионалист като него?

– Камен има много точен усет кой как му подава музиката, дали се вълнува от онова, което прави. Той държи на искреността в изпълнението. Затова някои музиканти не се появяват втори път в спектаклите му.

– Може би са твърде скъпи, хонорарите им са високи?

– Камен е най-скъпият в момента. За него нищо не е твърде скъпо. Той пълни догоре най-големите зали, може да си позволи да наеме когото иска и да му плати, колкото му поискат. И никога не се пазари. Хонорарът на един музикант за концерт е около 300-400 лв. Но Камен му плаща по 50 – 100 лв. отделно и за всяка репетиция. На мен ми е казвал: „Твоят хонорар е колкото поискаш“. Той много добре знае от кого какво да изисква и кого как да мотивира.

– Камен Донев е много талантлив, това обаче не е гаранция за успех. Каква е неговата тайна?

– Той полага кански труд. Това също понякога не е достатъчно, за да те хареса публиката. Но когато те хареса, ти нямаш право да спираш. Камен не спира!

– Преди финала на „Х-фактор“ пуснахте новата си песен. Сега ли е писана, г-н Милев, звучи твърде безгрижно, за да е композирана по време на шоуто?

– Имам написани много песни, които стоят готови. Просто реших, че моментът да пусна точно тази песен е в рейтингово шоу като „Х-фактор“, защото българската музика се появява прекалено трудно в родния телевизионен ефир. Дори да инвестираш в клип, ще го покажеш в два-три сутрешни блока, животът на една българска песен не е много продължителен. За съжаление „Теб и мен“ не е парче, която би се завъртяло в ефира на музикални телевизии като „Тhe Voice“ и „Sity“, то не е в техния таргет. Аз не мога да правя песни за 12-20 годишни. Нямам голяма продуцентска къща, не мога да боря големите компании. Боря се единствено с много работа. Живот и здраве, през февруари ще събера всичките си песни в албум.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg