VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даниел Баренбойм спира концертната си дейност

Диригентът диагностициран с неврологично заболяване

Даниел Баренбойм съобщи за влошеното си здраве, но все пак очаква да се завърне на сцената, когато се подобри, става ясно от изявлението му. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Даниел Баренбойм спира концертната си дейност

Даниел Баренбойм съобщи за влошеното си здраве, но все пак очаква да се завърне на сцената, когато се подобри, става ясно от изявлението му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даниел Баренбойм, един от най-познатите диригенти на съвремието, обяви, че се разделя с концертната си дейност по здравословни причини. 79-годишният Баренбойм, който освен това е пианист и музикален директор на Берлинската опера и Шатскапеле Берлин, отмени част от изявите си в последните месеци, съобщава „Гардиън“. Отсъствието му от сцената ще продължи само няколко месеца, очаква диригентът. 

В изявление в профилите си в социалните мрежи Баренбойм внася яснота за последните отмени на концертите си. Новината, че се разделя със сцената дойде вечерта на 4 октомври, в деня, в който диригентът получи награда „Грамофон“ за цялостно творчество.

„Правя стъпка назад от част от изпълнителската си дейност в идните месеци, особено ангажиментите ми като диригент – пише той. – Здравето ми се влоши в последните месеци и ме диагностицираха със сериозно неврологично заболяване. Сега трябва да се съсредоточа над своето здраве колкото е възможно повече.

Музиката винаги е била и ще продължава да бъде жизненоважна част от моя живот. Целият ми живот е минал в музиката и ще продължи да е така, докато здравето ми го позволява. Поглеждайки назад и към бъдещето, изпитвам не само наслада, но и дълбоко удовлетворение.“

На церемонията по раздаването на наградите „Грамофон“ в Лондон десетки творци отдадоха почит на дългогодишната кариера на Баренбойм – на живо и с видеовръзка, сред тях Максим Венгеров, Йо-Йо Ма, сър Саймън Ратъл и много други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС