Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Равенство между мъжа и жената? Тя свършва 2/3 от работата, а печели 10%

Един прелюбопитен „разговор“ за 8 март между М. (Джуди Денч) и Джеймс Бонд (Даниъл Крейг)

Светът се промени, но цифрите остават  в наш ущърб, говори Джуди Денч пред безмълвния Даниъл Крейг. - Равенство между мъжа и жената? Тя свършва 2/3 от работата, а печели 10%

Светът се промени, но цифрите остават в наш ущърб, говори Джуди Денч пред безмълвния Даниъл Крейг.

Мъжете и жените са равни. Или не е точно така? Този въпрос задава агент М. (Джуди Денч) от поредицата за Джеймс Бонд на самия таен агент (Даниъл Крейг). В кратко видео от 2011 г., посветено на Деня на жената, 8 март, Крейг се преобразява като жена – и отвъд първоначалния комизъм изпраща силно послание до нежната половина от човечеството.

Зад кадър Денч заявява на безмълвния Крейг, че и до днес мъжът е по-вероятно да взема повече пари от жена, дори когато вършат същата работа; че има по-голям шанс да влезе в политиката или да стане директор на компания; че е по-малко вероятно да бъде укоряван за промискуитетно поведение, както и да стане жертва на сексуално насилие.

„А решението да имате дете или случайно да станете родител практически не застрашава кариерата ви – казва агент М. – За човек с такава привързаност към жените, чудя се дали някога сте си помислял какво би било да сте една от тях?“

След тези думи Даниъл Крейг излиза от кадър, а малко по-късно се завръща като руса жена, с шарена рокля, пищна огърлица и високи токчета.

„Светът се промени, но цифрите остават закотвени в наш ущърб – говори Джуди Денч. – Жените вършат 2/3 от работата по целия свят и все пак печелят 10% от общия приход и притежават едва 1% от имотите на планетата. Не става дума само за пари и власт. Всяка година на 70 милиона момичета е отказан достъп до начално образование, а 60 милиона момичета са сексуално малтретирани по пътя им към училище. Страхуваме се да ходим нощем по улиците, а някои от нас са дори по-ужасени от това да се приберат в собствения си дом.“

Бонд сваля перуката и обеците си и продължава да гледа безмълвно в обектива, а М. добавя още стряскащи данни от статистиката: най-малко една от четири жена е жертва на домашно насилие, а всяка седмица във Великобритания две жени биват убити от настоящия или бившия си партньор.

„Така че… Равни ли сме? – пита на финала агент М. – Докато отговорът не стане „да“, този въпрос трябва да се задава.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС