POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даниеле Гати уволнен от Концертгебау заради секстормоз

Диригентът първо се извини за поведението си, после отхвърли обвиненията

Диригентът Даниеле Гати бе начело на Кралския Концертгебау оркестър на концерта в София на 30 юни. Снимка: НДК - Даниеле Гати уволнен от Концертгебау заради секстормоз

Диригентът Даниеле Гати бе начело на Кралския Концертгебау оркестър на концерта в София на 30 юни. Снимка: НДК

Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам, един от водещите в света на класическата музика, обяви в четвърък, 2 август, че прекратява взаимоотношенията си с главния си диригент, италианеца Даниеле Гати.

„На 26 юли „Вашингтон пост“ публикува статия, в която Гати е обвинен в неподходящо поведение – гласи официалното изявление в страницата на институцията в интернет. – Тези обвинения и реакцията на Гати спрямо тях създадоха силен смут сред музикантите и служителите, а също и сред акционерите както в страната, така и в чужбина. Освен това, след публикуването на статията във „Вашингтон пост“, редица жени от Кралския концертгебау оркестър съобщиха за случаи на неприемливо поведение спрямо тях от страна на Гати, като се има предвид позицията му на главен диригент. Това е нанесло непоправими щети върху доверието между оркестъра и главния диригент.“

В статията на медията са описани два случая, в които Гати нападнал две жени в гримьорната си през 1996-а и 2000 г. Сопраното Алисия Бърнеш споделя, че когато групата била на концерт в Чикаго, диригентът я извикал за последни насоки преди да излязат на сцена, когато изведнъж открила „ръцете му на задните си части и езика му в гърлото си“. Бърнеш искала да разгласи случая още тогава, но била предупредена от своя приятелка да не го прави, защото „ако го разкажеш, ще те уволнят, а той ще продължи“.

Другата жена, сопраното Жан-Мишел Шарбоне, също отправя обвинения срещу маестрото. Тя разказва пред „Вашингтон пост“, че докато работела с Гати по Вагнеровия „Летящият холандец“ в Болоня, Италия, той ѝ отправил сексуални аванси, но тя „го избутала и избягала от стаята“.

В изявление чрез адвоката си в четвъртък, 56-годишният Гати каза, че е „изключително изненадан“ и „твърдо отрича всякакъв вид обвинения“. В по-ранно изказване обаче той предлага своите извинения:

„На всички жени, които съм срещал в живота си, особено на тези, които смятат, че не съм ги третирал с най-високия респект и достойнство, което те определено заслужават, искрено се извинявам от цялото си сърце. Днес и оттук нататък планирам да се фокусирам повече върху поведението си и действията си с всички жени. Това включва както млади, така и зрели жени, за да съм сигурен, че нито една няма да се чувства некомфортно никога повече – особено жените, с които работя в професията си и в класическата музика. Наистина съжалявам“.

Всички планирани концерти с Даниеле Гати ще бъдат проведени с други диригенти, информират от Концертгебау.

На 30 юни тази година Гати бе заедно с Концертгебау оркестър на концерта им у нас в зала 1 на НДК.

Вижте още: ДЖЕЙМС ЛИВАЙН УВОЛНЕН ОТ „МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС