Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ДАНС разби канал за трафик на антики, проверяван е и Васил Божков

Прибрано е огромно съкровище от над 2000 древни предмета

Сред отнетите артефакти има рядко тракийско въоръжение, украса за конска амуниция; антични съдове от бронз и благороден метал (сребро с позлата), керамика и стъкло. - ДАНС разби канал за трафик на антики, проверяван е и Васил Божков

Сред отнетите артефакти има рядко тракийско въоръжение, украса за конска амуниция; антични съдове от бронз и благороден метал (сребро с позлата), керамика и стъкло.

Агенти на ДАНС са пресекли дейността на международна престъпна група за трафик на антики, съобщиха от самата Държавна агенция „Национална сигурност“. Проверен е музеят с антики на колекционера Васил Божков.

Проведени са две специализирани операции – на 26 ноември и на месец по-късно – 26 януари. Целта е била да бъде преустановено иманярството и изкупуването на археологически предмети и друг вид културни ценности от посредници, които са изпращали артефактите за продажба в чужбина по организирани канали.

В съобщението на ДАНС е отбелязано, че е „извършена и проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б“. Според специалисти става дума за сбирката на Васил Божков. От агенцията не дават обяснение дали колекционерът е уличен в престъпна дейност.

Броят на участниците и ръководителите на организираната престъпна група, тяхната самоличност, както и други детайли от акцията не могат да бъдат оповестявани по време на разследването, се казва в съобщението.

Антични керамични кратери в прекрасно състояние.

Антични керамични кратери в прекрасно състояние.

Операциите на ДАНС са проведени в 11 града в страната. Претърсени са 36 адреса и са открити и иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи. В информацията на държавната агенция пише, че конфискуваните антики имат белезите на движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство.

Сред отнетите артефакти има рядко тракийско въоръжение, украса за конска амуниция; антични съдове от бронз и благороден метал (сребро с позлата), керамика и стъкло.

По къщите на иманярите са намерени и накити – гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, включително апликация за колан; конска амуниция; фигури от бронз и керамика на хора и животни; антични и средновековни печати; комплекти антични хирургически инструменти; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал – фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

dans2

Открито е и средновековно оръжие.

Голяма част от антиките притежават изключително висока материална и културно–историческа стойност, има и такива, които са уникални екземпляри, отбелязват от ДАНС.

В резултат на операцията в български музеи са предадени „колекции” от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия; пръстени-печати; рисувана луксозна древногръцка керамика (кратери, скифоси, легане и други); сребърни съдове от римската епоха.

Агентите на ДАНС са прибрали от иманярите множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект, с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на ДКЦ, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90