СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дарът на любовта в изложба в НДК

Седмицата на толерантността протича през очите на млади творци

Впечатляващо е как визуално можем да видим превод на едно от най-големите философски прозрения на ХХ век – Аз-ът като друг. Снимки: НДК - Дарът на любовта в изложба в НДК

Впечатляващо е как визуално можем да видим превод на едно от най-големите философски прозрения на ХХ век – Аз-ът като друг. Снимки: НДК

Пластики от стъкло, живопис, рисунки, фотографии и инсталации показват дара на любовта. Изложбата Gift of Love, открита в Световната седмица на толерантността на третия етаж в НДК, събира творби на младежи – студенти от Нов български университет и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделиха на официалното откриване в четвъртък авторите на произведенията в експозицията.

Директорът на двореца Мирослав Боршош коментира, че толерантността е нещо, което се възпитава всеки ден, че е част от хармонията, към която трябва да се стреми всяко човешко същество.

„Толерантността е възможна само ако наистина вярваме в нея“, заключи той.

„Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделят авторите в изложбата.

„Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделят авторите в изложбата.

Менторът на проекта проф. Анна Кръстева от Центъра за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) на свой ред заяви, че е впечатляващо как визуално можем да видим превод на едно от най-големите философски прозрения на ХХ век – Аз-ът като друг.

„Виждаме културата като форум, като създаваща и променяща град, култура на иновиране и експериментиране и създаване на нови места и диалог с публиката“, каза Кръстева като благодарност към НДК, превърнал се в нещо, което никога не е било, но което винаги сме си представяли.

Наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел, по покана на Мария Габриел, под чийто патронаж се провежда изложбата. Експозицията е реализирана по инициатива на сдружение „Мостове – Източноевропейски Форум за Диалог” (част от глобалната мрежа на URI), с любезното домакинство на Националния дворец на културата, и в партньорство с Център за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) и Центъра за българо-европейски културни диалози към НБУ.

Изложбата ще остане в НДК до 20 февруари.

Наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел, по покана на Мария Габриел, под чийто патронаж се провежда изложбата.

Наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел, по покана на Мария Габриел, под чийто патронаж се провежда изложбата.

Инициативата „Световната седмица на толерантността“ за пръв път е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 година от краля на Йордания Абдула II и се отбелязва ежегодно през февруари. Целта на Седмицата на толерантността (The World ínterfaith Harmony Week) e да ангажира обществеността от различни религии в общ диалог, който да извежда на преден план общите човешки ценности.

Специално по този повод и фасадата на НДК беше осветена в лилаво в продължение на час преди откриването.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg