Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дарио Фо и Ивайло Христов, премиера №300 на Сатирата

„Кради по-малко“ ни запознава с единствената жена-гробар в света... на Веселото гробище

Йорданка Стефанова и Стелиан Радев в „Кради по-малко“ по Дарио Фо. Снимки: Елена Ненкова - Дарио Фо и Ивайло Христов, премиера №300 на Сатирата

Йорданка Стефанова и Стелиан Радев в „Кради по-малко“ по Дарио Фо. Снимки: Елена Ненкова

Сатиричният театър открива новия си сезон с премиера №300 в своята история. На 2 октомври зрителите ще видят „Кради по-малко“ от нобелиста Дарио Фо, когото изгубихме преди година, в постановка на Ивайло Христов.

Пиесата ни въвежда във Веселото гробище, където всички обичат да се забавляват за сметка на Еней – единствената жена-гробар в света (в ролята Йорданка Стефанова).  Ето и сега са я излъгали, че гробището ще се мести, заради финансови далавери, а труповете ще се транспортират за по-бързо с „трупопровод“.

Само че Еней не е просто впиянчена балама, на която останалите гробари са внушили, че е медиум, и шегичката за бъдещето на гробището далеч не е просто шега.  Тя се оказва въвлечена във вихъра на спекулации, изнудвания и корупция, показвайки за всеобща изненада, че е апетитна жена, съобразителен касоразбивач, че може да управлява манастир и да спаси лудница…

В ролите влизат още Михаил Сървански, Стефан Додуров, Боян Арсов, Пламен Великов, Стелиан Радев, Константин Икономов, Екатерина Георгиева, Ирина Първанова, Добрина Гецова, Богдан Казанджиев, Пламен Сираков. Музиката в спектакъла е дело на Кирил Дончев, а хореографията на Татяна Соколова. По сценографията работи Марина Янева.

Просто един ден на Веселото гробище

Първата премиера на комедията се състои в Театър „Одеон” в Милано на 4 септември 1964-а. Самият Дарио Фо режисира спектакъла, а съпругата му Франка Раме изпълнява ролята на Еней.

На 27 март 1970 г. е първата българска премиера на „Седмо: кради по-малко!” (както е цялото заглавие на пиесата) в Сатиричния театър. Постановката е на Гриша Островски, а ролята на Еней е поверена на Невена Коканова и Мариана Аламанчева.

Дарио Фо е автор на над 70 пиеси, най-известните и поставяни от които са: „Архангелите не играят флипер”, „Случайната смърт на един анархист”, „Няма да платим, няма да платим”, „Отворена брачна двойка”, „Изабела, три каравели и един мушморок”, „Грешката е вярна”, „Мистерия – буф”, „Не всеки крадец е мошеник”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах