Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Дарио Фо, когото не можаха да заглушат

Драматургът - майстор на острия хумор - си е отишъл на 90 години

Разрушителният хумор на Дарио Фо му печели култов статут, но и му носи периодични сваляния от сцената и телевизията и опити на някои представители на властта да го заглушат. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Дарио Фо, когото не можаха да заглушат

Разрушителният хумор на Дарио Фо му печели култов статут, но и му носи периодични сваляния от сцената и телевизията и опити на някои представители на властта да го заглушат. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дарио Фо, италианският драматург и актьор, прочут с острите си политически сатири, почина в Милано на 90 години, съобщава Би Би Си. Фо, сред чиито пиеси са „Случайната смърт на един анархист“ и „Архангелите не играят флипер“, получи Нобелова награда за литература през 1997-а. Новината за смъртта му идва само часове преди да стане ясен лауреатът на престижното отличие за тази година.

Разрушителният хумор на драматурга му печели култов статут, но и му носи периодични сваляния от сцената и телевизията и опити на някои представители на властта да го заглушат. Разбира се, безуспешно.

Дори покрай 90-ия си рожден ден Дарио Фо продължаваше да поддържа политическата си ангажираност, като ентусиазирано подкрепяше движението на анархистично настроения Бепе Грило, сравнявайки го с един от героите в собствените си комедии.

Роден през март 1926-а в Сан Джано, малко градче на езерото Маджоре, Фо усвоява разказваческото изкуство от дядо си, амбулантен търговец. Към края на Втората световна война е мобилизиран, но успява да се измъкне от фронта, като прекарва в укритие последните месеци на бойните действия.

Премествайки се в Милано, Фо учи архитектура преди да се пренасочи към писането. След като се среща с бъдещата си съпруга Франка Раме в началото на 50-те години, той постига успех с поредица от монолози, които довеждат до негово собствено предаване по италианското национално радио.

Впоследствие, в продължение на десетилетия Фо и Франка, негова съпруга, муза и често актриса в спектаклите по пиесите му, завладяват сърцата и умовете на обикновените италианци със своите истории за сцена, радио и телевизия – редовно осмиващи политическите лидери с раздвижен, остроумен диалог.

Италианският „Кориере дела Сера“ съобщава, че драматургът е страдал от белодробни проблеми от месеци, а от 12 дни е бил хоспитализиран.

Вижте още: ТУРЦИЯ ЗАБРАНЯВА ШЕКСПИР, ЧЕХОВ, БРЕХТ? ОТГОВОРЪТ НА ДАРИО ФО (ВИДЕО)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90