POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дарителска акция на Банкси за Украйна атакувана от руски IP адреси

Анонимният артист ще дари парите от разпродажбата за купуване на линейки

Дигиталният принт на Банкси в подкрепа на Украйна бе изчерпан светкавично.  - Дарителска акция на Банкси за Украйна атакувана от руски IP адреси

Дигиталният принт на Банкси в подкрепа на Украйна бе изчерпан светкавично.

Банкси организира продажба на ограничено количество дигитални принтове в подкрепа на „нашите приятели в Украйна“. Анонимният графити артист пусна 50 изображения в средата на декември, които се изчерпаха светкавично, но не и без да останат незабелязани от злонамерени руски интернет потребители, пише „Арт Нюзпейпър“.

Принтовете изобразяват бяла мишка, която драскайки с нокти, е изтрила първите букви от надпис върху картон. Така от думата „fragile“ (чуплив), често срещан надпис върху пратки с чупливо съдържание, се получава „agile“ (пъргав, приспособим). Всеки принт се продава по 5 хил. британски лири (ок. 5,6 хил. евро), а сумата (ок. 282 800 евро) е в подкрепа на фондация „Legacy of War“ и ще отиде за купуването на линейки за най-нуждаещите се региони в Украйна.

Акцията на Банкси предизвиква толкова голям интерес, че и до днес сайтът, където се извършват продажбите, все още не работи по предназначение. От съобщение става ясно, че „в момента преглеждаме регистрациите и ще известим успешните купувачи в най-скоро време“.

„Благодарим ви за подкрепата. Сайтът получи над 1 милион заявки (и 3500 злонамерени атаки от руски IP адреси) – става ясно още от изявлението на сайта. – Оценяваме вашето търпение.“

Каузата не е избрана на случаен принцип, разказва Банкси пред „Ай Ти Ви Нюз“.

„Когато бях в Украйна, видях екип на „Legacy of War“ да оказва медицинска помощ, да осигурява отопление, прясна вода и да показва добронамереност към хора в крайно отчаяние след бомбардировка на сграда. Те ми предоставиха една от линейките си за работа, което се оказа особено полезно, когато гневна баба разбра, че рисувам върху фасадата на сградата ѝ и се обади в полицията.“

Затова и събраната сума ще бъде дарена за линейки.

През ноември Банкси потвърди пред „Арт Нюзпейпър“ авторството си на няколко стенописа в Украйна, включително в столицата Киев, в предградието Ирпен и в град Бородянка – само част от местата, силно засегнати от руските бомби.

Вижте още: БАНКСИ СЕ ПОКАЗА ПРЕД ХОРАТА В УКРАЙНА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС