Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дървен паркет покрива центъра на Пловдив

Отдолу експонират руините на древния Филипололис

Дървеният паркет ще бъде оформен като отделни платформи, които ще могат да се демонтират, за да се оформя ново пространство, според събитието. - Дървен паркет покрива центъра на Пловдив

Дървеният паркет ще бъде оформен като отделни платформи, които ще могат да се демонтират, за да се оформя ново пространство, според събитието.

Дървен паркет ще замени плочите в центъра на Пловдив, според проекта за обновление на португалското архитектурно бюро FORA – обявено за победител в конкурса на местната община. Новата пешеходна зона ще представлява покрив на подземния град с останките от древния Филипополис. 

Дървените плоскости ще бъдат наредени зигзагообразно. Тримата архитекти от FORA предлагат фрагментите да не бъдат нареждани плътно един до друг, за да пропускат снопове светлина на долното ниво. Има вариант в процепите да бъде посадена трева, което ще направи централната зоната още по-ефектна. На много места ще бъдат оставени големи пространства от римския град непокрити, за да бъдат разглеждани археологическите обекти отгоре. Отворените пространства с разкопките в бъдеще ще бъдат засети с трева и озеленени като парк, така ще се превърнат в естествено продължение на Цар-Симеоновата градина в центъра.

Fora2

Дървените плоскости ще бъдат изработени така, че да могат да се разместват и оформят по различен начин площада, според нуждите на конкретните събития. Ако се демонтират някои плоскости, ще може например да се отвори амфитеатър, на който да се изнесе оперно или театрално представление. Мобилните дървени конструкции могат да се трансформират дори като екран за кино на открито.

Основните пешеходни зони ще бъдат запазени и както досега те ще свързват площада с останалата част на града.

Пред бившия Партиен дом на мястото на фонтана ще бъде оформено ново водно съоръжение. То е замислено така, че да освежава околната среда в твърде горещите дни.

Fora3

Подземната част на центъра включва обшинра площ, чието ядро ще се намира под Пощата. Там ще има музей, информационен център и кафене.

Вижте как ще изглежда центърът на Пловдив във видеото:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg