Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дървета-киборги плъзват из Москва

Експериментално им поставят чипове, които ще следят за възстастта и заболяванията им

С чипове дърветата в Москва ще са киборги, както в сферата на медицината са наричани биологичните организми, съдържащи механични или електронни компоненти. Снимка: Мос.ру - Дървета-киборги плъзват из Москва

С чипове дърветата в Москва ще са киборги, както в сферата на медицината са наричани биологичните организми, съдържащи механични или електронни компоненти. Снимка: Мос.ру

Дърветата в Москва ще имат чипове. Проектът започва като експеримент през 2018 г., съобщи пред агенция „Москва“ шефът на отдела по озеленяване на руската столица Антон Кулбачевски.

„Това ще бъде възможно и желателно в близко бъдеще за по-скъпите дървета, примерно, за посадените по програмата „Моята улица“, за да се контролира тяхното състояние“, заяви Кулбачевски.

По думите му, чиповете ще предават данни онлайн за възрастта на дървото и неговото състояние.

„Ако можем винаги да знаем кое дърво има нужда от определени мерки, то качеството но нашата работа ще се повиши и ще намалим загубите на зелени площи“, твърди шефът на отдела.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Кулбачевски отбелязва, че въпросът за икономическата целесъобразност на тези мерки все още предстои да бъде обсъден, също както и въпроса за ваксинацията на дърветата.

По благоустройствената програма „Моята улица“ възрастни дървета се засаждат в центъра на Москва от миналата година. През 2017-та на „Садовое колцо“ и съседните улици се появиха над две хиляди липи, кленове, брези, чинари, дъбове… С чипове те ще са киборги, както в сферата на медицината са наричани биологичните организми, съдържащи механични или електронни компоненти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах