Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дървета по „Графа“ задушени с бетон

След сигнал на „Спаси София“, от Столичния инспекторат съставиха протокол, но дървото може да загине

Дърво на ул. „Граф Игнатиев“, което има опасност да изсъхне заради бетона, залят около ствола му. Снимки: „Спаси София“ - Дървета по „Графа“ задушени с бетон

Дърво на ул. „Граф Игнатиев“, което има опасност да изсъхне заради бетона, залят около ствола му. Снимки: „Спаси София“

„Бетонираха дървета по ул. „Граф Игнатиев“, сигнализираха активистите от Фейсбук-групата „Спаси София“ в Столичния инспекторат. „Графа“ е една от улиците в зоната на продължаващия ремонт в центъра на столицата – но някои от дърветата по нея станаха жертва на работниците от „Джи Пи Груп“. Унищожени бяха дървета и на площад „Славейков“, установиха столичани, живеещи около заградените за ремонт площи в района, уверихме се и ние, в медията, кръстена на емблематичния софийски площад.

След сигнала за случая на „Графа“, от Столичния инспекторат направили проверка и са съставили протокол. Но, както отбелязват от „Спаси София“, „какво от това, ако безвъзвратно загубим тези десетилетни дървета“. И цитират лесовъди:

„Когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото), се нарушава газовият обмен и самият достъп на вода до кореновата система. Следва влошаване на физиологичното състояние и занижаване на декоративните му качества“.

От Фейсбук-групата настояват „да бъде наложена санкция на изпълнителя и да бъдат спасени дърветата“.

И апелират към кмета на София Йорданка Фандъкова:

„Г-жо кмет, имайте малко уважение към историята, визията и естетиката на София, защото след вас остава само бетон, клинкер и разпадащи се ремонти! София все пак е град с история и традиция – ценете я!“.

Вижте още: ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“ ОСТАНА БЕЗ ПОЛОВИНАТА СИ ДЪРВЕТА

АКТИВИСТИ ЩЕ СЛЕДЯТ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ДЪРВЕТАТА ПО „ГРАФА“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg