Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дърветата на планетата не намаляват, увеличават се

Сечем, но залесяваме с по-големи темпове - горите са нараснали с 2 млн. кв. км от 1982 г. насам

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Дърветата на планетата не намаляват, увеличават се

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Предвид разрастващата се глобализация, изсичането на горите, разширяването на агрикултурата, от дълго време се смята, че броят на дърветата на планетата единствено намалява. Оказва се обаче, че това не е така.

Сериозно проучване на облика на планетата ни показва, че всъщност на Земята днес има най-много дървета от 36 години насам. Резултатите от анализа, публикувани в списание „Nature“, показват, че едрата растителност през 2018 г. покрива 2,24 млн. кв. км повече, отколкото през 1982 г. Загубата на дървета в тропиците е била компенсирана от нарастващата растителност извън тях.

Проучването е проведено от учени от Мерилендския университет в САЩ, анализирайки сателитни данни, събирани в период от 35 години и дава най-ясна картина за това какво се случва на повърхността на планетата.

Новината изглежда добра, но не бива да се прибързва със заключенията, отбелязва „Индипендънт“ – дърветата в тропиците намаляват заради разрастването на земеделието в региона, но новозалесените райони преди са били твърде студени, за да поддържат толкова много флора. Тоест глобалното затопляне в климата предизвиква необикновени промени в земния пейзаж.

Изследването отнема на учените две години и проучва също така и естествено поникналата зеленина – храсти, трева, дървета. Територията им се е увеличила с 3%, главно в земеделските райони на Азия.

Учените твърдят, че 60% от промените са резултат от човешки действия. Оставащите 40% – от косвени човешки действия. Следователно единствено човекът повлиява екосистемата на повърхността на Земята, заключават експертите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg