Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дърво с таласъми край двореца Врана

Таласъмообразните коренища около дървесния ствол служат за доставяне на кислород в почвата. Снимки: Румен Добрев - Дърво с таласъми край двореца Врана

Таласъмообразните коренища около дървесния ствол служат за доставяне на кислород в почвата. Снимки: Румен Добрев

Таласъми надничат от земята в парка край двореца Врана. Дървото, около което се подават коренища от пръстта, е рядка гледка по нашите ширини. Нарича се блатен кипарис и е саден на това място от княз Фердинад в периода 1919-1927. Донесен е у нас от бреговете на река Мисисипи. Монархът бил запален природолюбител и паркът на площ 950 дка всъщност е неговата лична колекция от редки храсти и дървета. 

Блатният кипарис произхожда от югоизточната част на САЩ. Вирее добре във влажен и горещ климат. Разпространен е в райони с годишни валежи от 760 mm до 1630 mm. По-старите дървета издържат на по-ниски температури и по-малка влажност. Обикновено се откриват около реки, мочурливи местности или такива, които периодично се наводняват.

На възраст най-често достигат 500-600 години, но някои могат да оцелеят до 6000 години.

IMG_0207-a

Иглолистното дърво достига до 40 метра височина, а стволът му – 2-3 метра в диаметър. Листата му опадват през зимата, откъдето идва името му на английски -Bald Cypress (плешив кипарис).

Въпреки, че почвата в парка Врана не е мочурлива, блатните кипариси на Фердинанд са образували таласъмообразни коренища около дървесните стволове. Наричат се въздушни корени (колена). Те служат за доставяне на кислород в почвата. Корените, подобни на тези на блатния кипарис, служат и като място за натрупване на резервни хранителни вещества. Ботаници твърдят, че дори като бъдат отрязани колената, кислородният приток не намалява, растенията оцеляват и продължават да растат добре. Чрез външните корени дърветата могат да издържат на мощни ветрове и урагани.

IMG_0211-a

Дървесината на блатния кипарис е ценена заради резистентността й към водата, наричана е дори “вечна дървесина”. Използва се в корабостроенето.

Блатният кипарис е официален символ на щата Луизиана.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg