Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дървото на желанията“ на Уилям Фокнър

Единствената детска книга на писателя излиза за пръв път на български език

Наследниците на Уилям Фокнър за пръв път разрешават книгата да излезе с нови илюстрации - на българската художничка Калина Мухова. Снимка: Изд. „Лист“ - „Дървото на желанията“ на Уилям Фокнър

Наследниците на Уилям Фокнър за пръв път разрешават книгата да излезе с нови илюстрации - на българската художничка Калина Мухова. Снимка: Изд. „Лист“

„Дървото на желанията“ е единствената детска книга на Уилям Фокнър. Разказва я през 1927 г. на 8-годишната Виктория Франклин, дъщеря на любимата му Естел Олдам. По-късно писателят напечатва историята, подвързва я като книга и слага посвещение на първата страница. Към него пише и стихотворение:

… Видял съм музика и чул
печален и безветрен звън, на свеж листак
и птичи зов свидетел бил е моят дух.
Ах, нека чезне: тъй е то и трябва,
не скърби –
прекрасна, млада да е тя
си помечтай завинаги.

След време Фокнър прави още едно копие за умиращото от рак дете на свой приятел. След това още две – за други момиченца. Всяко от децата смятало, че историята е писана специално за него. Това поражда проблеми с правата по-късно, когато Виктория решава да публикува „Дървото на желанията“. В крайна сметка през 1964 година книгата излиза само в 500 номерирани броя с илюстрациите на Дон Болонезе. И до днес носителите на правата не позволяват да се използват други илюстрации. Едва сега, в България, историята излиза с различни картинки – нарисува ги Калина Мухова, един от най-успелите ни илюстратори в чужбина.

Изданието на издателство „Лист“ е особено не само заради илюстрациите си. Преводач на книгата е писателката Елена Алексиева, която има особено отношение към Уилям Фокнър.

Детската история на Фокнър носи белезите на романите му за възрастни. Тя е морална приказка, чиято поука е, че трябва да внимаваме с желанията си, защото когато са егоистични, могат да вредят на другите. Има смътни библейски отпратки, дори за кратко се появява Франциск от Асизи. Книгата представлява разказ за необикновения рожден ден на Дулси – започва с нейното събуждане и нежеланието ѝ да се измъкне от топлото легло, докато не чува глас, който ѝ казва, че е рожденичка. В стаята ѝ стои необикновено момче, което се оказва, че може да извади 5 понита от чантата си, които да уголеми да нормален размер. С тези понита Дулси и приятелите ѝ се отправят на пътешествие в търсене на Дървото на желанията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg