Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Даряваме обувки за новия театър „Азарян“

Акция по набирането на декорация за залата ще се проведе на 30 август на ул. „Оборище“

„Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво“, казва в едно свое интервю Крикор Азарян. - Даряваме обувки за новия театър „Азарян“

„Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво“, казва в едно свое интервю Крикор Азарян.

Интериорът на новия театър „Азарян“ ще бъде „декориран“ с обувки, събрани чрез дарения. Оформлението на залата е възложено на сценографа Никола Тороманов – Фичо и препраща към един от един от прочутите афоризми, с които помним режисьора Крикор Азарян. На 30 август (неделя) на улица „Оборище“, която ще бъде затворена за автомобили в рамките на фестивала „София диша“, всеки ще може в специална шатра да дари старите си обувки и по този начин да участва пряко в създаването на новия театър.

Преди да се захване с изкуството на Мелпомена Крикор Азарян е работил като обущар и винаги е акцентирал върху този период от живота си.

„Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво“, казва в едно свое интервю театралът.

Темата за обущаря е любима на режисьора и той често говореше за това, връщайки се към детството и началото на пътя си. Оттук идва и идеята за символа на обувката. От една страна – това са много лични вещи, които всеки избира сам и превръща в част от профила си. От друга страна те са опорната точка на тялото, средството за движение, идеята за посоката, стабилността, следите, отпечатъците и цивилизационен етап, свързан с окултуряването.

„Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но умножена и преекспонирана – се превръща в материал или тема за импровизация”, споделя авторът на идеята Фичо.

Дом за новия театър „Азарян“ става преустроената зала 2 на Националния дворец на културата, а откриването ще стане през октомври със спектакъла „Чайка“ на режисьора Явор Гърдев. Той е поканил някои от най-търсените имена на сцената у нас – в ролите влизат Снежина Петрова, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Елена Телбис, Владимир Пенев, Светлана Янчева, Николай Урумов, Михаил Мутафов.

По сценографията и костюмите работи Никола Тороманов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах