POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даряват гари, кули, складове на Божидар Димитров?

Директорът на НИМ не е получил „дарение“, както твърди. Предоставен му е автентичен материал за възстановка на Голямата базилика в Плиска

Материалът от тази изоставена гара ще бъде предоставен за възстановка на Голямата базилика в Плиска. Снимки: НИМ - Даряват гари, кули, складове на Божидар Димитров?

Материалът от тази изоставена гара ще бъде предоставен за възстановка на Голямата базилика в Плиска. Снимки: НИМ

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, събуди медиите във вторник сутринта с новината, че е бил „дарен“ от министъра на транспорта Ивайло Московски с „гари, водонапорни кули и жп складове“. „Подаръкът“, разбира се, не е личен, тъй като собствеността на изброените съоръжения е държавна. И все пак е дарение – но не лично на Димитров. Московски е предоставил материала от сградите за възстановката на Голямата базилика в Плиска – която е държавна собственост и, надяваме се, начинанието на Божидар Димитров не е частно – въпреки фамилиарния му стил на общуване с обществеността.

„Гарите, кулите и жп складовете“ ще бъдат разрушени и с техните дялани камъни средновековният храм ще бъде вдигнат наново – друга тема е по какви планове точно ще бъде изграден. Според неназовани източници на Димитров, това е автентичен материал от крепостните стени, дворците и църквите в първата столица на България.

Според източници на Божида Димитров, гарата на Хитрино е изградена с автентичен материал от първата българска столица.

Според източници на Божидар Димитров, гарата на Хитрино е изградена с автентичен материал от първата българска столица.

Представяме ви без редакция съобщението, което получихме от НИМ. То е подписано от директора на музея, който се самотитулова „професор“ и говори за себе си в трето лице: 

„След като исторически проучвания установиха, че автентичният каменен материал, от който са изградени крепостните стени, дворците и църквите в първата ни столица Плиска, е бил отнесен по заповед на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. за строеж на гарови съоръжения по първата ж.п. линия у нас, и след като бе установено, че те са излезли отдавна от експлоатация и са полуразрушени, Божидар Димитров се обърна с молба към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски да му бъде предоставен въпросният материал. Той е необходими за възстановяване на Голямата базилика – най-големия християнски храм в Европа до началото на ХV век.

Използването на автентичен материал е препоръчително при засилващата се реставрация на древни крепости и храмове в Европа. Правителството на Бойко Борисов отпусна вече 500 000 лева за възстановяването на Голямата базилика, а стотици граждани дариха средства и материали. Кметът на община Хитрино, Нуредин Нуредин, вече дари камъни от Плиска, собственост на общината.

След среща на Ивайло Московски и Божидар Димитров вчера бе решено каменният материал от изоставените ж.п. съоръжения да бъде дарен на Националния исторически музей за възстановяване на Голямата базилика.

Проф. Божидар Димитров“

Вижте още: ПОЩА ОТ БОЖИДАРИУМ: ТУХЛА ЗА ОДОБРЕНИЕ


Всичко по темата „Божидар Димитров“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС