Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Даряват книги за изгорялата библиотека в Гложене

Кампанията по събирането им организирана в групата „Какво четеш...“ във Фейсбук

В пожара в читалище „Яким Деспотов“ са изгорели около 15 хил. книги. Снимка: Петко Петков, кмет на Гложене - Даряват книги за изгорялата библиотека в Гложене

В пожара в читалище „Яким Деспотов“ са изгорели около 15 хил. книги. Снимка: Петко Петков, кмет на Гложене

Акция за даряване на книги за библиотеката в Гложене организират доброволци в групата „Какво четеш…“ във Фейсбук. Читалището във врачанското село горя на 15 август и в пожара бяха овъглени около 15 хил. тома в библиотеката. Унищожен е покривът на сградата, щетите са сериозни в театралния салон и библиотеката. 

„Останали са зидовете, между тях черна дупка и отгоре – небе“, казва пред „Площад Славейков“ директорката на библиотеката Виолета Иванова.

Пораженията в библиотеката на читалището са сериозни. Снимка: Петко Петков

Инициативата за събиране на книги за Гложене възниква спонтанно във Фейсбук. С организацията по събиране на томовете се заема Анна Георгиева, журналистка от врачанската онлайн медия BulNews.bg. Временно функцията на библиотека ще изпълнява помещение в кметството на селото.

Гложене има 2900 жители, а за библиотеката на местното читалище „Яким Деспотов“ карти имат 300 души – най-вече ученици, тъй като в селото има основно училище с около 200 възпитаници, казва Виолета Иванова. Каталогът на библиотеката разполагал с техническа и художествена литература. По думите на Иванова, най-търсени била българската класика от задължителната училищна литература, детските книги и любовните романи.

Малко са книгите, незасегнати от пожара. Снимка: Петко Петков

Виолета споделя съжалението си и за изгорелия салон – с 228 места в залата и още 100 на балкона. Строежът на сградата започва през 1946 година с ръчен труд на гложенци, които извозвали материала с каруци. Завършват я през 1955-а. Санирана е преди 6 години, поставени са нова дограма и парна инсталация.

В салона най-често им гостуват циркови артисти, фокусници… а театрални трупи отдавна не са идвали, не са правени кино прожекции, нямало и концерти след опита преди няколко години на Мирослав Илич, когато не се събрала достатъчно публика. Но библиотеката била редовно посещавана, най-вече от деца.

Кметът на селото Петко Петков се надява сградата на читалището да бъде построена отново – има обещание за средства от Община Козлодуй, ще моли за помощ и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, както и Министерството на културата.

Докато обещанията и писмата се превърнат в нещо конкретно, Петков ще приема дарения от книги. Желаещите може да ги изпращат на адрес: гр. Враца, до офиса на „Еконт“, площад „Руски“. Журналистката Анна Георгиева поема отговорността да съхранява книгите, докато не бъдат извозени до Гложене.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах