Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даряват на музей картини за $500 млн. на Моне, Мане, Дега

83-годишният меценат Джери Перенчио завещава 47 платна на импресионисти

Колекцията на милиардера Джери Перенчио ще бъде дарена след смъртта му. - Даряват на музей картини за $500 млн. на Моне, Мане, Дега

Колекцията на милиардера Джери Перенчио ще бъде дарена след смъртта му.

Американският меценат Джери Перенчио ще дари на Музея на изкуството в Лос Анджелис 47 произведения на импресионисти на стойност около 500 милиона долара. Сред тях са шедьоври на Клод Моне, Едгар Дега, Едуар Мане, Пабло Пикасо, Камий Писаро. Това е най-голямото дарение в 50-годишната история на музея.

„За мен този ден е много важен. Живях в Лос Анджелис в продължение на 70 години и за моето семейство е огромна чест да даря колекцията си на мегаполиса“, отбеляза 83-годишният Перенчио.

Картините и скулптурите се съхраняват в луксозната вила на мецената в района Бел Еър в Ел Ей. Перенчио се е разпоредил произведенията да бъдат дарени безвъзмездно на музея след неговата кончина. Той е поставил само едно условие – дирекцията на музея трябва да завърши строежа на новото здание, предвидено за 2023 година.

Перенчио започнал кариерата си като агент за наемане на актьори в Холивуд. След време станал съсобственик на най-голямата в САЩ испаноезична телевизионна компания Univision. Понастоящем дялът му в този канал се оценява на 1,3 млрд. долара.

Музеят на изкуството в Лос Анджелис

Музеят на изкуството в Лос Анджелис

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС