Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даряват в музей картината „Родопска сватба“, силно повредена

Заради картината "Родопска сватба" художникът Атанас Стайков е бил обвинен в натурализъм и бягство от соцреализма. - Даряват в музей картината „Родопска сватба“, силно повредена

Заради картината "Родопска сватба" художникът Атанас Стайков е бил обвинен в натурализъм и бягство от соцреализма.

Наследничка на художника Атанас Стайков дарява прочутата негова картина „Родопска сватба“ на Художествената галерия в Смолян. Платното, което изобразява сватба между християнка и мюсюлманин, е силно повредено.

Творбата е представена в родното арт общество през 50-те години и е била отречена от ръководството на Съюза на художниците, авторът е обвинен в натурализъм и бягство от соцреализма и дори го понижават от член в кандидат-член на СБХ. Владимир Димитров – Майстора обаче подкрепя Стайков, заявявайки, че това е истинска българска картина, истинска българска живопис.

Дарението е направено от Мария Стайкова, която живее в Австралия. Картината, с размери 4 на 2,5 м, засега няма да бъде изложена в смолянската галерия, тъй като се нуждае от реставрация. Експерти от фонд „13 века България“ вече са направил първи оглед на творбата, преди да започнат възстановяването й.

„Родопска сватба“ е рисувана в продължение на 8 години от Атанас Стайков. Завършена е през 1957 г., а една година по-късно е показана на изложба в Пловдив. Появата й предизвиква огромен интерес, според статистиката галерията е посетена от 35 000 зрители.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС