Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Държавата дава 20 млн. лв. за възстановяване на разходи за чуждо и наше кино, снимано у нас

Мярката бе оповестена в „Ню Бояна“, лобирали над 10 години за нея с участието на актьори като Де Ниро и Траволта

От ляво надясно: Калина Константинова (зам.-министър на икономиката), Ярив Лернер (изп. директор на „Ню Бояна“), Велислав Минеков (министър на културата) и Виолета Лорер (зам.-министър на финансите). Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Държавата дава 20 млн. лв. за възстановяване на разходи за чуждо и наше кино, снимано у нас

От ляво надясно: Калина Константинова (зам.-министър на икономиката), Ярив Лернер (изп. директор на „Ню Бояна“), Велислав Минеков (министър на културата) и Виолета Лорер (зам.-министър на финансите). Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

След дълги години лобиране пред редица други правителства с участието на големи холивудски имена като Робърт де Ниро и Джон Траволта, на 28 юли служебният кабинет на Стефан Янев прие постановление за лансираното от „Ню Бояна“ възстановяване на разходи за филми, снимани в България.

Мярката за финансови стимули бе обявена на пресконференция в Киноцентъра „Ню Бояна“ в присъствието на културния министър Велислав Минеков и зам.-министърките на икономиката и финансите, съответно Калина Константинова и Виолета Лорер (министрите Кирил Петков и Асен Василев бяха на изслушване в парламента). Водещ на срещата с медиите бе Ярив Лернер, изпълнителен директор на „Ню Бояна филм студиос“.

Мярката за възстановяване на разходите за филми е част от Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), който бе спрян от Велислав Минеков при встъпването му като служебен министър на културата. Основанията за действията му бяха протестите на многочислена общност от български кинаджии срещу поправките в ЗФИ, според който държавата ще дава финансови стимули и за чужди филмови продукции, снимани у нас, както и за тв сериали. Свикани бяха работни комисии, които да вземат под внимание всички засегнати страни. В крайна сметка се стигна до приемането на Правилника с държавната помощ, както беше гласувано от 44-ото Народно събрание.

В приетото сега постановление за изменение и допълнение на Правилника са разписани процедури за състава, функциите и организацията на дейността на Националния съвет за кино като консултативно ­експертен орган към министъра на културата. Досегашната Финансова комисия е вече в два състава, които действат по отношение на различните схеми за финансиране. Регламентира се създаването на Приемателна комисия, чиято дейност също е уредена с Правилника за прилагане на ЗФИ. Освен държавна помощ за телевизиите за създаване на сериали, се въвежда и мярка за възстановяване до 25% от разходите за филми.

По думите на зам.-министърките на икономиката и финансите, по тази мярка ще могат да кандидатстват компании, които произвеждат филми – български или чужди – на българска територия. За нея държавата е „заделила“ 20 млн. лв., съобщи Калина Константинова. По думите ѝ ефектът от мярката ще бъде „изключително дългосрочен“:

„Да успеем да привлечем големи имена и все повече филмови продукции ще допринесе не само за развитието на този сектор, но и ще привлече много български подизпълнители, малки и средни предприятия и така да се развие цялата екосистема, както и да се включат много фирми от ай ти индустрията. Така че ние пожелаваме успех на нашите домакини от „Ню Бояна“, благодарение на които филмопроизводството се развива с такава голяма скорост в България“, каза Константинова.

Зам.-министър Константинова заяви още, че тези пари „ще се мултиплицират в пъти“ над оповестената сума. На въпрос на „Площад Славейков“ каква е икономическата обосновка за мярката, както и на колко точно са изчислява ефектът, цитиран „в пъти“, представителката на Министерство на икономиката не можа да каже – цифрата била публикувана, но не стана ясно къде и до края на срещата с медиите така и не бе съобщена.

За възстановяване на разходи ще могат да кандидатстват малки и средни предприятия, посочи Константинова. „Ню Бояна“ не спада към тях, затова ще бъде интересно как точно ще успеят да се възползват от мярката, която бе промотирана така въодушевено.

Все още няма реакция от филмовите гилдии по приемането на Правилника за прилагане на ЗФИ, защото текстът му не е публикуван официално. Не е изяснено дали са взети предвид резултатите от общественото обсъждане, проведено още по времето на 44-тото НС, и дали има нанесени промени в нормативния акт, изготвен по времето на министър Боил Банов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg