Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Държавата изземва „превода“ на „Под игото“?

Законът за авторското право предвижда глоба от 2 хил. до 20 хил. лв. и предаване на печалбата от продадените бройки

Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа под заглавието „Под игото на съвременен български език“ е връчен на издателство „Византия“. - Държавата изземва „превода“ на „Под игото“?

Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа под заглавието „Под игото на съвременен български език“ е връчен на издателство „Византия“.

Министерство на културата се самосезира за законността на „превода“ на „Под игото“ от издателката и преводачката Нели Стефанова и в ускорени срокове – за по-малко от два месеца – днес реши да санкционира с цялата строгост на закона издателство „Византия“.

Издаден е акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа под заглавието „Под игото на съвременен български език“, който днес следобед е бил връчен на издателство „Византия“ с търговско наименование ЕТ „Нели Стефанова – Прима”.

Вижте още: ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ РОМАН, ПРЕВЕДЕН НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

В документа се казва, че след сравняване на текста с този в изданието на „Под игото“ от издателство „Български писател“, 1980 г., са установени значителен брой извършени промени на оригиналния текст, които не са съгласувани с Министерството на културата. Според чл. 34 на Закона за авторското право и сродните му права това е задължително при всяка промяна на оригинален авторски продукт.

„Под игото“ може да се издава свободно, защото срокът за авторско право върху романа е изтекъл – но има безсрочни права, свързани с целостта и оригиналността на произведенията. По закон Министерство на културата е длъжно да следи за спазването на това условие.

Промените в текста на „Под игото“ са административно нарушение по чл. 97 от ЗАПСП, във връзка с чл. 83 от Закона за административните нарушения и наказания, гласи министерското решение. Според условията на чл. 97 от Закона за авторското право, санкцията за подобно нарушение може да бъде от 2 000 до 20 000 лв. Предвижда се предметът на нарушението да се изземе в полза на държавата и да се предаде за унищожаване на органите на МВР. Печалбата от продадените бройки също може да бъде прибрана от държавата.

Мехти Меликов, директор на дирекция „Авторско право и сродните му права“ в Министерството на културата“, обясни пред „Площад Славейков“, че след връчването на акта на изд. „Византия“ тече 3-дневен срок за писмени възражения. След това започва друга административна процедура по издаването на наказателно постановление, в което ще бъде фиксирано наказанието. Срокът за издаването му е от един до шест месеца.

КАК ОТВОРИХ ПОРТИТЕ НА АДА ЗА ПРЕВОДА НА „ПОД ИГОТО“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg