Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Държавата: Киро Японеца да възстанови Двойната къща

С честитката до Криско министърът на културата Боил Банов искал да накара всеки творец у нас да се чувства ценен

С поздравителния адрес за рождения ден на Криско идеята на Боил Банов била да либерализира политиката на Министерството на културата през стандартните честитки, изпращани досега на „много изявени творци в сериозни области“. Снимка: Стоп кадър от видео - Държавата: Киро Японеца да възстанови Двойната къща

С поздравителния адрес за рождения ден на Криско идеята на Боил Банов била да либерализира политиката на Министерството на културата през стандартните честитки, изпращани досега на „много изявени творци в сериозни области“. Снимка: Стоп кадър от видео

Двойната къща ще бъде възстановена. За това ще работи Министерството на културата, оглавявано от Боил Банов, оповести самият министър в неделя сутрин по Би Ти Ви.

Сградата, намираща се на централния столичния булевард „Васил Левски“, бе съборена от своя собственик Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, след като Министерството на културата свали статута на къщата „паметник на културата“. Промяната е била парафирана от предишния министър Вежди Рашидов. Сега новият министър Боил Банов е решил да коригира това решение.

 „Тъй като това е централна градска зона, цялата влиза в опазване – и каквото и да направите в нея, то минава за съгласуване в Министерството на културата – ние ще изискаме паметникът да бъде възстановен във вида, в който е бил. Дори да не е паметник на културата“, заяви Банов по Би Ти Ви.

Министърът на културата бе категоричен:

„Ще го направим с изисквания, както караме всички. Дали пише „деклариран паметник“, или не пише – ние пазим всичко“.

Банов обясни как процедират в подобни случаи в Австрия с пример, който касае наш имот, паметник на културата – дом „Витгенщайн“ във Виена:

„В Австрия мeханизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След шест месеца идват втори път и ако няма започната работа – пак правят предписание. След още шест месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”.

Въпрос дали следва „национализиране“, ако Киро Японеца не възстанови сградата, не бе коментиран.

По казуса „честитка от министъра за Криско“ Боил Банов обясни, че не познава лично рапъра, не му е фен, но бил чувал музиката му по медиите. С поздравителния адрес за рождения му ден идеята на министъра била да либерализира политиката на Министерството на културата през стандартните честитки, изпращани досега на „много изявени творци в сериозни области“:

„За мен възможността всеки един български артист, който има досег със зрители, който работи и твори, за да се изяви и да даде нещо на хората, министърът на културата да го поздрави за рождения му ден, е много важна. Аз по принцип държа в работата си в Министерството на културата да разкрепостя, да дам възможност на много български артисти да усетят, че към всеки от тях държавата има някакво отношение“.

Но обществената реакция по случая разколебала Банов и той вече не мисли да либерализира практиката с честитките, а да я прекрати.

Целият разговор с Боил Банов по Би Ти Ви

Вижте още: ВЪПРОСИ ИЗВЪН РАПА КЪМ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС